Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Sinan Tozoğlu, çene ekleminin nadiren de olsa esneme, büyük dürüm ısırma, diş çekimi gibi ağzı çok açmayı zorlayıcı hareketler nedeniyle yerinden çıkabileceğini söyledi.
Çene ekleminin yerinden çok kolay çıkan bir eklem olmamakla birlikte esneme, büyük dürüm ısırma, diş çekimi, diş ölçüsü alınması gibi ağzı çok açmaya zorlayıcı hareketler nedeniyle nadiren yerinden çıkabileceğini söyledi.
Bazı kişilerin anatomik olarak çene eklemi çıkmasına daha yatkın olduğuna değinen Doç. Dr. Sinan Tozoğlu, eklemi çıkmış hastanın şiddetli ağrı duyduğunu, ağzının açık kaldığını belirterek kapatamadığını anlattı.
Çenesi çıkan kişinin konuşma ve yemek yeme fonksiyonlarını yapamadığını belirten Doç. Dr. Tozoğlu "Hastanın tek eklemi çıkmış ise çene ucu çıkmış tarafın aksi yöne kayar. Eğer iki eklem de çıkmış ise çene öne doğru kaymış, ileri doğru uzanım göstermiş bir görüntü verir. Hasta dişlerini birbirine temas ettiremez" diye konuştu.
Bu hastalarda mutlaka radyografi ile tanının doğrulanarak muhtemel çene kırığı şüphesinin izole edilmesi gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Tozoğlu "Bu hastalarda çene cerrahisi olarak genel anestezi ihtiyacı olmadan operasyon yapmaktayız.
Hastanın kasları ve eklemlerini içeren lokal anesteziyi takiben el bilek manivela hareketi ile çene yerine oturtulmaktadır. Rahatsızlığın tekrarlanmaması için hasta takibe alınır. Çok sık tekrar eden olgularda cerrahi önlemlere ihtiyaç duyulur" diye konuştu.