Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, Antalya'daki aile sağlığı merkezinde bir aile hekiminin 4 bin civarında nüfusa birinci basamak sağlık hizmeti verdiğini belirtti. Aile hekimlerinin birinci basamak sağlık hizmeti kapsamında, bebeklerin düzenli olarak aşısını yapmak ve gelişimini takip etmek, çocukların boy kilo takibi, lohusa takibi, topuk kanı alımı, hamilelerde gebelik takibi gibi görevlerinin yer aldığını anlatan Karan, aile sağlık merkezine giderek kontrollerini yaptırmayan ailelere ulaşmakta sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.
Karan, aile hekimlerinin özellikle yaz aylarında yayla olarak tabir edilen serin bölgelere tatile giden, taşınma ya da adres değişikliği gibi nedenlerle sorumlu olduğu mahalledeki hastasına ulaşamadığını belirti. Kişilerin aile sağlığı merkezine giderek hakları olan sağlık hizmetini alması gerektiğini dile getiren Karan, "Aile sağlığı merkezine çocuğunun aşısını yaptırmaya gelmeyen, bebek gelişimini takip ettirmeyen bizim de kendisine ulaşamadığımız ailelerden dolayı aile hekimleri para cezası alıyor" dedi.
Sağlık Bakanlığı sistemindeki performans değerlendirmesine göre hekimlerin yüzde 100 performans sağlaması gerektiğine dikkati çeken Karan, düzenli kontrolleri yapılması gereken ailelere ulaşılamaması nedeniyle hekim performansında düşük değerlendirme yapılarak para cezası uygulandığını dile getirdi. Karan, para cezası almamak ve performanslarında düşüş olmaması için çoğu zaman ailelerin evlerine giderek görüşmeler yaptıklarını ancak bazı ailelerin taşınma ya da tatile gitme gibi sebeplerle ikametinde bulamadıklarından bahsetti.
Karan, aile sağlığı merkezlerinde takip altında tutulan bebek ya da gebelerin düzenli olarak merkeze gelmemesi halinde kişilere ulaşmak için muhtarlıktan bilgi aldıklarını ve kayıtlı oldukları adresi bulmak için de sokakta hasta aradıklarını söyledi. Adres değişikliği yapan ya da yaşadığı evi bulamadıkları aileleri çoğu zaman 'Facebook' gibi sosyal paylaşım sitelerinde arayarak, iletişim kurduklarını dile getiren Karan, "Bazı zamanlar da Sağlık Bakanlığı sisteminde çapraz tarama yaparak aileleri daha önce tedavi yaptırdığı hastane ya da sağlık kuruluşundan adresini alıyoruz. Bazıları da tedavilerini özel hastanede yaptırmak istediği için gelmediğini belirtiyor. Bu durumlarda kendisinden yasal evrak alıp, takibini gerçekleştiremediğimiz hastaları bağlı olduğumuz kurumlara bildiriyoruz" diye konuştu.
Karan şunları söyledi:
"Bebeğinin aşı vakti gelmesine rağmen aile hekimine gitmeyen, çocuğunun gelişimini kontrol ettirmeyen, gebelik sürecinde aile sağlığı merkezinde tedavi olmayan hastaları evlerine giderek görüşüyoruz. Düzenli olarak aile sağlığı merkezinde tedavi olmaları çağrısında bulunuyoruz. Bizler kişilerin kayıtlı oldukları aile sağlığı merkezlerinde mutlaka tedavilerini yaptırmalarını istiyoruz. Aksi halde bedelini biz ödüyoruz. Merkeze gelmeyen ailelere dedektif gibi iz sürerek, ulaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmasını talep ediyoruz."