Bilginin altın çağını sürdüğü zamanımızda bilginin öğrenilmesi ve akılda tutulması bilginin kendisinden çok daha önemli. Öğrenilen bilgilerin nasıl hafızaya kaydedildiği ve bunların ne şekilde ve ne kadar süre hafızada tutulduğu, bilim adamlarının uzun yıllardır merak ettikleri ve üzerinde çalıştıkları bir konu.
Belleği güçlü olanların, gerek öğrencilik dönemlerinde gerekse iş hayatında daha başarılı oldukları da ayrı bir gerçek. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, yüzyıllardır araştırma konusu olan hafızayı güçlendirmenin formülünü anlatıyor:
Günümüzde hemen herkesin şikâyetçi olduğu bir konu var; unutkanlık. Teknoloji ve lüks yaşam bir yandan hayatımıza inanılmaz kolaylıklar sağlarken bir yandan da neleri alıp götürüyor henüz tam manasıyla anlayabilmiş değiliz. Ancak bir gerçek var ki; teknolojinin sebebiyet verdiği, yoğun elektromanyetik kirlilik; hafıza sorunlarının en büyük nedeni durumunda.
Hafıza sorunlarını gidermek ve optimal bellek gücüne sahip olabilmek için birçok yol var; bellek yardımcıları (not defteri veya ajanda, avuç içi bilgisayar, ses kaydedici vb) kullanma, görsel imajlardan yararlanma, düzenli spor aktiviteleri (en azından düzenli yürüme), elektronik sistemlerden uzak durma, düzenli beslenme, mineral ve vitamin takviyesi, zararlı alışkanlıklardan (sigara, alkol, uyuşturucu) kaçınma ve düzenli uyku alışkanlıkları bunlardan en önemlileridir. Ancak sağlıklı ve düzenli uyku, hafızanın işlenmesi ve uzun süreli kayıtlanması açısından çok önemlidir.
Yattığınız odada gül bulundurun
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, yatak odasında gül bulundurmanın öğrenilen bilgilerin belleğe yerleştirilmesini şaşılacak derecede olumlu etkilediğini beliren Dr. Mehmet Yavuz, kısa süreli gül kokladıktan sonra bile, belleğin güçlendiğini ve unutkanlığın önlendiğini ifade ediyor.
Dünyada pek çok araştırmanın da buna destek verdiğini belirten Mehmet Yavuz, uyku esnasında gül kokusu altında olmanın, yeni alınan bilgileri daha güçlü bir şekilde kayıtlanacağını ifade ediyor.
Bu bilimsel araştırmadan yola çıkarak, unutkanlık sorunu olanların ya da hafızasını daha güçlü hale getirmek isteyenlerin yatak odalarında bir vazo gül bulundurmalarını tavsiye eden Dr. Yavuz: “Sabah uyanıldığında gül suyu ile ferahlamak ya da gün içinde gül kokusu veya gül suyu kullanmak hafızanızı güçlü kılabilir ve unutkanlığı yenmenizi sağlayabilir” diyerek gül suyunu gün içinde kullanmanın önemini vurguluyor.
Gül ve gül suyunun diğer faydaları
Yıllar boyunca pek çok amaç için kullanılan gül suyunun faydaları azımsanamayacak kadar fazla… Cilt temizliği için durulama ardından tonik yerine sıkça kullanılan doğal gül suyu, yaralara ve aşırı sıcak ve soğuk çatlamış el, ayak, dudak ve cilt içinde etkili olabiliyor. Gül bitkisinin tedavi edici doğal yapısından dolayı antiseptik ve yatıştırıcı özellikleri de vardır. Bu nedenle cilt ve saç bakım ürünlerinde sıkça kullanılır.