Hava sıcaklıklarındaki 1 derecelik düşüş bile kalp hastaları için risk!

Uzmanlar kalp hastalıkları arasında en büyük tehlikesi olan hastalığın damar sertliği olduğunun altını çiziyor.

DAMAR SERTLİĞİ NEDEN KAYNAKLANIR?

Uzmanlar damar sertliğinin protein ve kolesterolden oluşan birikmiş yağların zaman içerisinde damarların daralmasına neden olduğunu ve bunun da kalbe kan akışını yavaşlattığını söylüyor. Böylelikle damarlar esnekliğini kaybediyor ve basıncın artması sonucu damarlarda pıhtı meydana geliyor.



KALP KRİZİ NEDİR?

Kalp krizi, kan veya yağ birikmesi sonucu koroner damarların tıkanmasından dolayı söz konusu bölgeye yeterli miktarda kan akışının olmaması sebebiyle kalp kaslarından bir bölümün oksijensiz kalarak kalıcı hasara uğraması sonucu meydana gelir. Uzmanlar bu durumun çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyor.

SOĞUK HAVALAR KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR!

Türkiye'de etkili olan soğuk havalarda özellikle kalp hastalarının dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarı yapıldı. Uzmanlar havalardaki 1 derecelik düşüşün bile kalp krizi riskini artırdığını söyledi.



BİR BAŞKA RAHATSIZLIK KALP YETMEZLİĞİ

Uzman doktorlar kalp yetmezliğini, kalbin güçsüzleşerek en önemli görevi olan kan pompalama işlevini yapamaması olarak açıklıyor. Kalp krizi geçiren bireyde oluşan hasarlar kan basıncının artması ve virüs enfeksiyonları kalp kasının zayıflamasına neden oluyor.

GÖĞÜS ANJİNİ NEDİR? TEDAVİSİ VAR MI?

Dünyada çok sayıda kişi göğüs anjini rahatsızlığını yaşıyor. Damarda meydana gelen tıkanmadan dolayı kalbe yeterli miktarda kan ulaşmaz. Anjin hastası olan biri spor yaparken, üzüntü veya heyecan verici bir durumda hatta merdiven çıkarken bile daha çok oksijene ihtiyaç duyduğunda bir ağrı hisseder. Uzmanlar göğüs anjininin ilk belirtilerini ağırlık hissetme ve göğüste sıkışma olarak yorumluyor. Bu sıkışmanın bir süre dinlenmenin ardından geçtiği belirtiliyor.

KİMLER KALP HASTALIĞINA YAKALANIR?

Kalp hastalıklarının başta genetik olmak üzere çok sayıda nedeni olduğu biliniyor. Uzmanlar kalp hastalıklarının özellikle şeker hastalığı ve yapı olarak stresli kişilerde daha çok görüldüğünü söylüyor.

Özellikle aşırı sigara ve alkol tüketimi, çok yağlı gıdalarla beslenmesinden dolayı meydana gelen yüksek kolestrol, obezitenin sonucu olarak ortaya çıkan yüksek tansiyon ve şeker hastalığı kalp hastalığının diğer risk faktörleri olarak gösteriliyor.

KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMA YOLLARI

Uzmanlar kalp hastalıklarından korunmanın temelini düzenli periyotlar halinde egzersiz yapmak olduğunu söylüyor. Egzersiz kan basıncını düşürür, kilo kontrolü sağlar ve stresi azaltır.



RİTİM BOZUKLULARI NEDEN OLUR? KİMLER RİSK ALTINDA?

Kalpteki ritim bozukluğunun en önemli nedeni zayıflama tutkusu olarak gösteriliyor. Ritim bozukluğu genelde ileri yaş hastalığı olarak düşünülse de 20'li yaşlarda da sıkça görülüyor.

Kardiyoloji uzmanları, hastalarda kansızlık, guatr, akciğer hastalıkları, yüksek tansiyon veya kalp kapak hastalığı varsa bunların da ritim bozukluğunu tetiklediğini söylüyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?

-İlerleyen yaştakiler,
-Ailesinde ritim bozukluğu olanlar,
-Kalp damar tıkanıklığı olanlar,
-Kalp kapak hastalığı olanlar,
-Guatr sorunu olanlar,
-Kansızlık sorunu olanlar,
-Kadınlar,
-Aşırı uyarıcı ilaç alımı veya çay kahve tüketimi,
-Sık ve fazla miktarda alkol tüketenler.


Sağlık Haberleri