Havuzdaki tehlikeye dikkat!

Kaymaz, ayak mantarının genellikle genç ve erişkin erkeklerde görülen ve çok sık rastlanan bir cilt hastalığı olduğunu belirterek, "Kadınlarda ve 12 yaş altı çocuklarda görülme oranı çok daha düşüktür. Tedavisi basittir ama çok inatçı ve dirençli bir hastalık olduğu için kolay kolay geçmez. Tedavi edilmezse asla kendiliğinden kaybolmaz. Mantar, sıcak, nemli ve havasız ortamda çoğunlukla ayak parmaklarının aralarına yerleşip çoğalır. Kış aylarında çorapların arkasına saklanan mantar, yazın gelmesi ile birlikte hem hastaya kötü görünüm sebebi ile rahatsızlık verir ve hem de çevresinin rahatsızlık duymasına sebep olur" dedi.

Birçok insanın çıplak ayakla dolaştığı (üstelik nemli, ıslak bir ortam sağlayan) yerlerde her zaman ayak mantarı kapma olasılığı ve tehlikesi olduğuna dikkat çeken Kaymaz şunları kaydetti:

"Yüzme havuzları, sauna, hamam veya spor salonlarında özellikle terlik giymeye dikkat etmek gerekir. Yoksa her an mantar olabilirsiniz. Ayak parmakları arasında kaşıntı ve yanma mantarın ilk belirtisidir. Bir süre sonra aynı bölgedeki deride pul pul görüntü ve acı veren çatlaklar oluşur. Deride kalınlaşma, deri üzerinde minik su kabarcıkları da mantarın belirtisi olabilir. Tedavi edilmediğinde ayak tırnaklarına da bulaşarak tırnakta renk ve şekil değişikliğine de sebep olabilir. Böyle bir durumda hemen bir cilt hastalıkları uzmanına gidip tedaviye başlamalısınız. Hiçbir şey yapmadan çok uzun süre geçirirseniz, mantar ayaklardan başka bölgelere de sıçrayabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçları hemen uygulamalısınız.Uygun ilacı (bunlar krem veya sprey şeklinde olabilir) aldıktan sonra iki ya da üç hafta süre boyunca hasta bölgeye uygulamalısınız. Tedavinin uygulandığı bölgenin temiz ve kuru olması çok önemlidir. Uygulamayı sürekli ve düzenli yapmalısınız çünkü ayak mantarı kolay tedavi edilse de, aslında inatçı bir hastalıktır, tekrarlayabilir."

Kaymaz mantara yakalanmamak için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti:

"Duştan veya bir sebeple ayaklarınızı ıslattıktan sonra (abdest v.s.) ayak parmaklarınızın arasını iyice kurulayın. Yüzme havuzları ve benzeri yerlerde terlik giymeye özen gösterin. Her gün çorap değiştirin, aynı çorabı birkaç gün üst üste giymeyin. Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin. Her gün aynı ayakkabıyı giymek hastalığa davetiye çıkaracaktır. Ayak ve parmak aralarını ara sıra incelemek, bu bölgedeki cildi kontrol etmek gerekir. Ailenizin bir ferdinde ayak mantarı varsa bu sizin için de çok yüksek tehlike anlamına gelir. Evde terlikle veya çorapla gezin. Pamuklu gibi emici maddelerden yapılmış çoraplar giyilmelidir. Tedavi için bir dermatoloji uzmanına mutlaka muayene olun."  

Sağlık Haberleri