Saat değişiklikleri obeziteye neden oluyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, vücudun kış mevsimine uyum sağlamaya çalışırken, bir de iç saatindeki değişiklik için çaba harcayacağını söyledi. Kış saati uygulamasında vücudun yaz saati uygulamasına göre daha az zorlanacağını belirten Öztürk, “Kış saati uygulamasıyla geceler uzuyor, gündüzler kısalıyor. Dolayısıyla erken yatıldığı takdirde vücut uykuyu tam anlamıyla tamamlayabiliyor. Yaz saatinden kış saatine geçişte yapılacak en iyi şey, geç saatlere kadar ayakta kalmadan daha erken yatmaktır. Yaz saatine alışmış olan vücut, uykuya dalmakta zorlanabilir. Bu süreci kolaylaştırmak için de rahatlatıcı ve uyku getirici özelliği bulunan papatya, rezene gibi çaylar içilebilir. Uyarıcı özelliği nedeniyle kahve ve çay içmeyi saat 17.00’den sonra azaltmak gerekir” dedi.

İnsan vücudunun geceyi gündüzden ayırabilecek hormonal bir yapıya sahip olduğunu, havanın kararmasıyla birlikte vücudun uyku moduna geçtiğini belirten Öztürk, “Uyku halinde metabolizmada, vücut ısısında ve diğer vücut fonksiyonlarında uyanık hale göre daha az bir aktivite vardır. Dolayısıyla da metabolizmada bir yavaşlama meydana gelir. Saat değişikliği ile olumsuz etkilenen sindirim sistemi de metabolizma hızında yavaşlamaya sebep olur. Kaliteli uyuyamama kişide sinirlilik haline ve strese bağlı yeme ataklarına sebebiyet verebilir” diye konuştu.

Kış mevsiminde beslenmede yapılan hatalar hakkında da bilgi veren Gülay Hamzaoğlu Öztürk şunları söyledi:

“Kış mevsimi ile birlikte beslenme düzeni anlamında yapılan hatalardan biri de akşam yüksek kalorili beslenmektir. Akşam yemeğinden sonra avuç dolusu yenilen kuruyemişler, reflüye neden olabileceği gibi yüksek enerji içermesi nedeniyle uykuya dalmayı da zorlaştıracaktır. Akşam saatlerinde yemekler ile meşgul olmak yerine bir aktivite içerisinde olmak kış mevsiminde de kilo kontrolünüzü sağlamaya yardımcı olacaktır. Akşam saatinde kaliteli uyumanızı sağlayacak sıcak içecekler, akşam yemeğinizde çorba gibi daha hafif yumuşak gıdalar almanız daha doğrudur. Kış mevsimi insanları depresyona da daha yatkın hale getirir. Bu da yemek yiyerek mutlu olma eğilimine yol açar. Bunun yerine evde hafif egzersizler yapmak da mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olacağından, yüksek kalorili beslenmeyi de önleyecektir. Kış boyu kilo aldıktan sonra, kilo verme çabasını kısa süreli yaz aylarına bırakmak doğru değildir. Kendi kendinize kilo kontrolünüzü sağlamakta başarılı olamıyorsanız bir beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.”

Sağlık Haberleri