Türk Bilim İnsanlarından Büyük Başarı: Yerli ve Milli Menenjit Aşısı Geliştirildi!

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi liderliğinde, Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleri'nden araştırmacılar, menenjitin etkili ve uygun fiyatlı bir aşısı için yeni bir yöntem geliştirdiler.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) öncülüğünde, Bilkent ve Hacettepe Üniversiteleri'nden araştırmacılar, yüksek koruyuculuğa sahip ve uygun fiyatlı menenjit aşısı için çığır açan bir yöntem geliştirdi.

Türk bilim insanlarının menenjit aşısı için yaptığı hayvan deneylerinin sonuçları, "International Immunology" dergisinde yayımlanarak duyuruldu. Araştırmacılar şimdi çalışmalarını insan deneyleriyle sürdürecek.

İBG araştırmacılarından Prof. Dr. İhsan Gürsel, TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı ve Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu (KORTUP) konsorsiyumuyla çalıştıklarını belirtti. Gürsel, değişik üniversitelerden geniş katılımlı bilim insanlarıyla birlikte çalışarak, yerli ve milli menenjit aşısı ile birlikte 8 farklı aşı üretme hedefini açıkladı.

Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu

Menenjit aşısının çocuklar ve yetişkinler için önemli olduğunu vurgulayan Gürsel, menenjitin hala bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bu aşının acil ihtiyaç haline geldiğini dile getirdi.

Gürsel, AR-GE çalışmalarının, yaygın etkili ve uygun fiyatlı bir aşı geliştirme hedefiyle başladığını belirtti. Yeni nesil aşının, mevcut aşılardan daha geniş bir kapsayıcılık sağladığını ve farklı menenjit bakteri varyantlarına karşı da etkili olduğunu açıkladı.

Araştırmanın uluslararası bir dergide yayımlanmasıyla aşının koruma potansiyelinin ispatlandığını belirten Gürsel, aşının düşük gelirli ülkelerde sık görülen diğer bulaşıcı hastalıklara karşı da umut vaat ettiğini ifade etti.

Gürsel, bundan sonraki süreçte laboratuvar ortamında toksik analizlerin yapılacağını ve daha sonra sanayiden ortaklarla klinik çalışmaların yürütüleceğini söyledi. Aşının önümüzdeki 3-4 yıl içinde ürün haline gelmesinin beklendiğini belirtti.

Bu çalışmanın menenjit aşısı geliştirme alanında önemli bir ilerleme olduğunu söyleyen Gürsel, aynı zamanda düşük maliyetli aşıların geliştirilmesine de yol gösterebileceğini ifade etti.

Sağlık Haberleri