Sahil Güvenlik Kaçak Kum Çeken Kum Kosterlerine Göz Açtırmıyor

Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı ekiplerince düzenlenen tatbikatta, Karadeniz’den kaçak kum çeken kum kosterine baskın yapılırken tatbikat gerçeğini aratmadı. Tatbikat gereği Eynesil açıklarında ruhsatsız sahada denizden kum alan kum kosterine sahil güvenlik botu tarafından baskın düzenlenirken kosterde bulunanlar hakkında yasal işlem yapıldı.
Alo 158 nolu Sahil Güvenlik ihbar hattına gelen telefon üzerine Trabzon’dan hareket eden Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı’na bağlı bot, olay mahalline gelerek kum kosterine yanaştı. Kum kosterindekilerle telsiz aracılığıyla bağlantı kurularak kendilerine ruhsatsız sahada kum alındığı belirtilmesi üzerine daha sonra gemiye kontrol timi çıkartıldı. Gemide yapılan kontrolde ruhsatsız sahadan yasa dışı olarak 300 metreküp kum çıkarıldığı tespit edilerek gerekli tutanaklar tutulmasının ardından Eynesil balıkçı barınağına götürüldü.
Yaşanan tüm bu gelişmeler gerçeği aratmazken Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanı Yarbay Sinan Mamak, inşaat sektörünün artan talebi için deniz dibinden kum ve çakıl çıkarılmasının çevre üzerinde uzun vadeli etkilere neden olduğunu belirterek,“Kıta sahanlığının dar olması nedeniyle deniz içerisinde gerçekleşen kıyısal faaliyetlerin önemi fazladır. Bu faaliyetlerden biri de denizden kum, çakıl ve benzeri maddelerin çıkarılmasıdır. Deniz dibini tarama faaliyetleri ile inşaat sektörünün artan talebi için deniz dibinden kum ve çakıl çıkarılması çevre üzerinde uzun vadeli etkilere neden olmakta, deniz hayatını, balıkçılık faaliyetlerini ve denizin diğer meşru kullanıcılarını etkilemektedir" dedi.
Mamak, verilen zararın kendisini doğal kaynakların kaybedilmesi şeklinde göstermekte ve tamiri imkansız zararlara neden olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Sığ alanlar ve sahillerden kum ve çakıl çıkarılması, sahile yakın dalgaların durumunu değiştirmekte, erozyon ve çökme oranlarını etkilemekte ve deniz yatağı türleri üzerindeki etkileri, deniz dibinin tarama aleti kullanılarak taranmasının son bulmasından itibaren en az 6 yıl süreyle devam etmektedir. Bu nedenle denizden yasa dışı olarak kum çıkarılmasının önlenmesi önem arz etmektedir. 2872 sayılı çevre kanunu, 3213 sayılı maden kanunu ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen esaslara aykırı olarak ülkenin egemenlik alanlarındaki denizlerden ve yargı yetkisine tabi olan deniz yetki alanlarından belirlenen esaslara aykırı olarak kum, çakıl ve benzeri maddeleri alanlara idari yaptırım uygulanmaktadır. Sahil Güvenlik Komutanlığı denizlerde canlı kaynaklarının korunması, sürdürülebirliğinin sağlanması ve çevre tahribatının önlenmesinde sorumluluğun bilincinde olarak kendisine verilen yetki ve sorumluluklar kapsamında görevlerini sürdürmektedir.”

Haberleri