Muğla’nın Fethiye ilçesinde 5-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ve eş zamanlı olarak 20. Apislavia Kongresi sonuç bildirgesi yayınlandı. Türkiye ile birlikte 30 ülkenin katılım gösterdiği kongrede 73’i sözlü, 98’ü poster olmak üzere toplam 171 bildiri sunuldu. Bin 450’si konaklamalı 420’si günübirlik olmak üzere Bin 870 kişinin katılım gösterdiği kongreye 16 ülkeden bilim insanı da Arı Yetiştiriciliği ve Polinasyon, Apiterapi ve Apiterapi Ürünleri, Arı Sağlığı ve Hastalıkları, Çam Balı Üretim Alanları ve Yöresel Ballar, Arı Biyolojisi-Islah ve Ana Arı Yetiştiriciliği, Dünya ve Türkiye Arıcılığının Yapısal Analizi ve Sorunlar, Arıcılık ve Ekonomi başlıklı oturumlarda sözlü bildiri sundu.
Muğla arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, kongre değerlendirmesi yaparken, Türkiye’nin dünyada bu kongreler ile artık yönünün dünyaya döndüğünü açıkladı. Şahin, “Dünyada ilk defa arıcılar ile bilim insanlarını bir araya getirdik. Sektör ile bilim insanları buluştuğu panel, tüm arıcılık sektörü için büyük yarar sağlamıştır. Burada herkes fikirlerini açıkça dile getirmiş ve sorunlara çözümler aranmaya çalışılmıştır. Önceki kongrelerimizden farklı olarak, bu sene kongremizde Uluslararası Bal Yarışması düzenlendi. Yarışmaya 8 farklı ülkeden 140 yarışmacı katılmıştır. Yarışma 4 ayrı kategoriden oluştu. Çam Balı, Çiçek Balı, Petek Balı ve Farklı Orijinli Ballar kategorileridir. Yarışmaya konu olan balları değerlendiren 10 kişilik jüri, öncelikle duyusal değerlendirme yapmış ve bu değerlendirmeyi geçen balların Muğla Sıtkı koçman Üniversitesi Merkez Laboratuarı’nda kimyasal analizleri yapılmıştır. Bu anlamda, 4 farklı kategoride ilk üçte dereceye giren ballara ödülleri verilmiştir. 4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi eş zamanlı olarak 20. Apislavia Kongresi sadece arıcılık sektörüne hizmet etmekle kalmamış, ayrıca yurtdışından 29 ülkeden 490 kişinin katılımı ile turizm sektörüne de katkı sağlamıştır. Bu anlamda ilimizin turizm potansiyelini de öne çıkarmıştır” dedi.
SONUÇ BİLDİRGESİNDEN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin ardından sonuç bildirgesi de açıklandı. Bildirge 5 ana başlık altında toplanırken, Göçer Arıcılık-Konaklamalar-Mevzuatları konusunda
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ülke genelinde gezginci arıcılar için konaklama yerleri ve kapasiteleri belirlenip harita üzerinde işaretlenmesi, ülke genelindeki konaklama noktaları ve kapasiteleri komisyonlarca belirlenmesi, bitkisel ürün tarımında yapılan ilaçlamalar ilaçlama öncesinde mutlaka yöredeki arıcılara duyurulmalıdır, arı nakillerinde istenen dezenfeksiyon ücreti kaldırılması, arıcılık kanunu çıkarılması.
ARICILIK ETİK KURULU OLUŞTURULMALI
Arı Yetiştiriciliği-Islah-Ana Arı Üretimi başlığı altında ise, çiftçilere yönelik arıcılık eğitimleri desteklenerek artırılması, sistemli ana arı üretim kursları düzenlenerek ana arı üretim sertifikasına sahip arıcı sayısı artırılmalısı, yurt dışından kaçak ana arı girişlerinin önlenmesi, arıcılıkla ilgili olarak ülke genelinde yapılacak bütün çalışmalar için söz sahibi ve etkin bakanlık-üniversiteler ve birliklerden oluşan bir “Arıcılık Etik Kurulu” oluşturulmalısı.
ARI HASTALIKLARI LABORATUVARI KURULMALI
Arı Sağlığı konusunda, ülkemizin farklı bölgelerinde arı hastalıkları teşhis laboratuvarları kurulması, Amerikan yavru çürüklüğüne yakalanan ve bu nedenle imha edilen koloniler için tazminat ödenmesi, kullanımı serbest olan arı ilaçları için arıcılara ilaçlama desteği sağlanması. Flora Kaynakları-Ballı Bitkiler-Çam Balı Alanları ve Verimlilik başlığı altında, çam balı üretim alanları bal ormanları olarak tescil edilmesi, Bal ormanlarının geliştirilerek yaygınlaştırılması. Orman Bakanlığının ağaçlandırma çalışmalarında akasya ormanları kurulması milli bir ormancılık politikası haline getirilmelisi, Arı otu, taş yoncası ve kara Buğday gibi arıcılık açısından önemli bitkilerin ekimi ve kültürünün yapılması desteklenip teşvik edilmelisi.
MERDİVEN ALTI YAPILAN ÜRÜNLERE CEZALAR ARTTIRILMALI
Üretim Çeşitliliği-Üretim Girdileri-Kalite ve Pazarlama başlığında ise arıcılık ürünlerinin tüketiminin yaygınlaştırılması ve gıda güvenliği konusunda kamu spotları hazırlanmalı ve tüketiciler bilinçlendirilip eğitilmesi, balın dışındaki arı ve arıcılık ürünleri için de tebliğler çıkarılmalıdır. Kamu hastanelerinde alternatif tıp poliklinikleri ve apiterapi merkezleri kurulması, belirli bölgelerde bal analizi yapabilecek tam teşekküllü laboratuvarlar kurulması. Toptan bal çıkışlarının illerde kurulacak bal borsaları eliyle yapılması zorunlu hale getirilmesi. Merdiven altı bal üreten, tağşiş edilmiş bal ve diğer arı ürünlerini üretip pazarlayan kişi ve firmalara uygulanacak cezai yaptırımların ağırlaştırılması ve zincir marketlerde illerdeki arı yetiştirme birliklerinin tanıtım ve satış reyonu kurmaları sağlanması.