Sakarya’da düzenlenen ikinci Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi, Sakarya Üniversitesi Kongre Salonunda başladı.
Yapılan kongreye AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Yasin Aktay, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, “Bu tür üniversitelerde onlarca merkez kuruluyor. Türkiye’de binlerce var. Bunlar iş yapıldığı zaman kurum, birim haline geliyor, yapılmadığı zaman sadece isimle kalıyor. Bu gerçekten iş yapılan, iş üreten Türkiye’nin geleceği için önemli bir rol oynacak bir merkez olarak bence çalışmalarına devam ediyor. Sakarya Üniversitemizin misyonuna uygun bir çalışma. Biz bu tür çalışmaları yakından destekliyoruz. Sakarya Üniversitesi misyonunda değerlerine bağlı, geçmişini iyi anlayıp geleceğe buna uygun nesiller yetiştirmek misyonunun önemli bir parçasıdır. Bu bağlamda çok önemli çalışmalar yapan üniversiteyiz" dedi. Ortadoğu’nun çok önemli bir konu olduğunu anlatan Elmas, şöyle konuştu: "Bu konuda yapılan çalışmalar, bunun yanında İslami finans alanında bir çalışma başlattık bu ölçüde destekleyip yakın gelecekte de önemli bir merkez haline geleceğini umuyorum. Geleceğe ışık tutacak bu tür merkezleri destekliyoruz. Ortadoğu tekrardan kimliğini, benliğini aşmasında. Türkiye’nin gerçekten önemli bir birliktelik sağlamak için bu konuları iyi analiz etmek lazım. Ben kongreyi düzenleyenlere teşekkür ediyor, kongrenin hayırlı olmasını diliyorum.”
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Yasin Aktay ise, şunları söyledi: “Siyaset ve Ortadoğu kavramını bir arada tuttuğumuz zaman ilk önce paradoksal bir durumla karşı karşıya kaldığımızı ifade etmem gerekiyor. Birinci dünya savaşının en önemli sonucu Ortadoğu yaratılmış olmasıdır. Yani Osmanlı’nın bakiyesi olarak paramparça bir coğrafya ama her bir parçası da siyasetleştirilmiş bir alan. Ortadoğu’nun özeti nedir diye soracak olursanız Ortadoğu siyasetsiz toplum demektir. Bu siyasetsiz toplumda insanlar hiçbir zaman kendi başına karar veremeyecek, kendi kaderlerine kendileri hükmedemeyecek, kendileriyle ilgili kararlara belirleyici olamayacak demektir. Başlarına dikilen yöneticiler hiçbir zaman ayağa kalkamasın kendi adlarına karar veremesin, kendi geleceklerinin ve kendi toplumlarının ne olacağına karar veremesinler olmuştur. Bu toplumlar siyasetsizleştirilmiştir. Ne zaman siyaset yapmaya kalkışsa, kendi kararını vermeye kalkışsa, kendi kaderini değiştirmeye kalkışsa onun üzerine mutlaka çok farklı entrikalarla, doğrudan baskılarla, askeri darbelerle, askeri yönetimlerle o toplumların ayağa kalkması, o toplumların bağımsızlaşması engellenmeye çalışılmıştır. Kongre siyasetin en güzel şekillerinden bir tanesidir. Ortadoğu’nun geleceğini düşünmek, buradan bir çıkış yolu olup olmadığını düşünmek siyaset idaresinin en iyi besleneceği yerdir. Siyaset insana özgü bir şeydir. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.”