Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, yapılan son tahminlere göre Orta Karadeniz’de Salı ve Çarşamba görülebilecek, dar alanlarda, kısa süreli fakat etkili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların bu akşam(Pazartesi) saatlerinde başlayıp, Çarşamba öğleye doğru sona ermesinin beklendiğini söyledi.
Murat Asar yaptığı açıklamada, “Yurdumuz halen, yer seviyesinde sıcak havanın etkili olmasına sebep olan ve nispeten kararlı atmosferik karakter taşıyan Basra alçak basınç merkezinin etkisindedir. Yer seviyesinde hüküm süren sıcak hava ile beraber, bugün (Pazartesi) atmosferin üst katmanlarında kuzeyli soğuk rüzgarlarla Karadeniz üzerinden yurdumuza hareket etmesi beklenen soğuk havanın meydana getireceği soğumayla birlikte ‘kararsız atmosferik şartların’ meydana gelmesi, yani yerel kısa süreli fakat oldukça etkili yağış şartları oluşmasına neden olması beklenmektedir” dedi.
Karadeniz’de son bir haftadır kıyı bandında 28-30, daha iç kesimlerde 38-39 derecelere kadar ısınarak hüküm süren sıcak hava nedeniyle normalden fazla ısınan deniz suyunun, 27-28 derecelere ulaştığını belirten Asar, şu bilgileri verdi: “Deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle, ‘kararsız atmosfer’ şartlarının daha da artması beklenmektedir. Yapısı itibarı ile kuvvetli yağış karakteri taşıyan kararsız atmosferik şartlardan dolayı meydana gelmesi muhtemel yağışların, denizin ısınması nedeniyle etkisini yerel olarak arttıracağı tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmeler ışığında yapılan son tahminlere göre; Orta Karadeniz’de Salı ve Çarşamba görülebilecek, dar alanlarda, kısa süreli fakat etkili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; pazartesi akşam saatlerinde başlayıp, Çarşamba öğleye doğru sona ermesi beklenmektedir. Yağışın, Pazartesi akşam saatlerinde hafif başlayıp, ilerleyen gece saatlerinde şiddetini artırması, Salı gün doğumuyla hafifleyip, öğle saatlerinde tekrar kuvvetlenmesi, akşam zayıflayan yağışın Salı gece tekrar etkini artırması, Çarşamba sabaha karşı etkisi azaltan yağışın öğle saatlerine doğru ise sona ermesi, yağışın alan olarak orta Karadeniz ama özellikle daha çok Samsun’un doğusu (Salı) ile Ordu’da (Salı-Çarşamba) ve özellikle kıyı bandında bulunan ilçelerinde etkili olması, düşmesi beklenen yağış miktarının, düştüğü havza yada topografyanın değişken şartlarına bağlı olarak (vadinin büyüklüğü, eğimi, kesiti, su akışını engelleyebilecek mevcut bitki örtüsü, toprağın geçirgenlik durumu ve suya doygunluk oranı, şehirleşme, betonlaşma, kesit daralması vb.) bu iki gün için lokal alanlarda taşkına neden olabilme ihtimalinin olduğu, rüzgarın yağış anında kuzey-kuzeybatılı yönlerden kuvvetli eseceği, sıcaklıkların ise yağışla birlikte 2-4 derece düşeceği, yağışlı periyot bitimi olan Çarşamba’dan sonra tekrar yükselişe geçeceği tahmin edilmektedir. Kuvvetli yağışa, yağışla birlikte meydana gelebilecek yıldırım düşmelerine, yağış anı kısa süreli görülecek kuvvetli rüzgarın oluşturabileceği olumsuz şartlara karşı vatandaşlarımızın ve yetkililerin tedbirli olması gerekmektedir.”