Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen, “Samsun İş Hayatının Liderleri Öğrencilerle Buluşuyor” etkinliğinde konuşan Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, okuyamamış olmanın dezavantajlarını hayatı boyunca hep yaşadığını söyledi.
OMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda “Samsun İş Hayatının Liderleri Öğrencilerle Buluşuyor” başlıklı etkinlik düzenlendi. Programda, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez ve Zesko Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Selin Kobul hayat hikayelerini anlattı.
İş hayatına atılmak için ilk önce insanın kendine görevi olması gerektiğini belirten Adnan Ölmez, “Bir takım destekler zaman zaman gerekiyor. Şans vardır ama şanslı insan yoktur ya da şansız insan yoktur. Şans tanecikleri milyonlarca etrafımızda olduğunu düşünürüm. Şansı da ben kendi içinde 2’ye ayırırım. Şansı görebilen insanlar vardır, göremeyen insanlar vardır. Bir de gördüğü şansı değerlendirebilen insanlar vardır. Değerlendiremeyen insanlar vardır. Eğer siz kendi ayaklarınızın üzerinde duramıyorsanız ne kadar destek olursa olsun, bir gün o destek olmadığı zaman yıkılacaksınız. İnanıyorsanız, kendinize güveniyorsanız yakaladığınız şansları değerlendirebiliyorsanız mutlaka hayat sizi bir yere taşıyacaktır” dedi.
Yabancı dil bilmediğinin halen eksikliğini çektiğini ifade eden Ölmez, “Kendi yaptığım hiçbir işte bugüne kadar ‘keşke’ demedim. Ama 2 şeye her zaman ‘keşke’ diyorum. Keşke okuyabilseydim keşke bir tane yabancı dilim olsaydı. Halen bugün de söylüyorum. Özellikle keşke bir yabancı dilim olsaydı. Ben 5 sınıfın bir arada okuduğu lise mezunu bir arkadaşın yedek öğretmen olarak öğretmenlik yaptığı bir ilkokulda 5 yıl okudum. Ailemin en küçük çocuğu olduğum için aslında babam fedakarlık yapıp beni ortaokula da gönderdi. İlkokulda beşinci sınıf bitirildiği zaman en iyi öğrenci okuma yazmayı bilirdi. Bir de kerrat cetvelini bilen öğrenci sınıfın en başarılı öğrencisi olurdu. Ortaokula geldiğim zaman hiçbir şey anlamıyordum. Çünkü fen bilgisi vardı, hiç böyle bir şey görmemiştik. Ortaokula geldiğimde hiç tanımadığım derslerle karşılaştım. Örneğin yabancı dilimiz Almancaydı. Ortaokulu daha sonraki yıllarda bitirdim. Yani ortaokul mezunu da değilim, onu da dışarıdan bitirme şansım oldu. 11 yaşında köydeki dükkanımızın açılmasıyla ticarete başladım. Onun için siz bu konuda gerçekten çok şanslısınız. Hayatımın birçok döneminde üniversite mezunu olmamanın çok eksikliklerini ve zorluklarını yaşadım. Daha da çok bir yabancı dilimin olmamasının eksikliğini halen çekiyorum. 10 taneden çok tercümanımın olmasına rağmen inanılmaz fazla hissediyorum. Onun için tavsiyem üniversiteyi bitiriyor olmanız çok büyük bir avantajdır. Ama bir de yabancı dilinizin olmasını ısrarla tavsiye ederim. Okumamış olmamın dezavantajlarını hayatım boyunca hep yaşadım. Şu ana kadar yapmak istediklerimin yüzde 15’ini yaptığımı düşünüyorum. Bugüne kadar yaptıklarımın tamamı şu anda yapmayı düşündüklerimin yüzde 10-15’ini oluşturuyor. Allah ömür verirse, mevcut sektördeki büyümelerimize devam edeceğiz. Dünyanın 65 ülkesinde iş ortaklarımız var. Hepsi ile zaman zaman görüşüyoruz. Yeni yatırımlara, yeni projelere sıcak bakıyoruz” diye konuştu.
İş kadını Zeynep Selin Kobul da hayat hikayesini anlattıktan sonra öğrencilerin sorularını cevapladı.
Etkinliğe OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fehmi Yazıcı, OMÜ Gençlik Topluluğu Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Tamer Arslan, Atakum Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Bekir Şişman, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (OMÜSEM) Müdürü Prof. Dr. Canan Kazak ve öğrenciler katıldı.
Konuşmaların ardından OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, OMÜ Gençlik Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Tamer Arslan, hayat hikayelerini anlatan iş adamı Adnan Ölmez ile iş kadını Zeynep Selin Kobul’a plaket verdiler.