Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, perakende satışa sunulan malların ve ambalajların üzerinde fiyat etiketi bulundurulmasının zorunlu hale geldiğini belirterek, söz konusu yönetmeliğe uymayanlar hakkında ise Ticaret İl Müdürlüğü tarafından idari ve para cezası işlemi uygulanacağını kaydederek, üyeleri uyardı.
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenleyen Fiyat Etiketleri Yönetmeliği’nin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Yönetmeliğe göre, perakende satışa sunulan malların veya ambalajlarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması zorunlu olacağını ifade eden Başkan Murzioğlu, “Yönetmelik gereği, etiket konulması mümkün olmayan hallerde ise, aynı bilgileri kapsayan listeler kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yerlere asılacak. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de aynı şekilde görülebilir alanlarda yer alacak. İthal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke ismi Türkçe yazılacak. Cam, naylon, karton, kağıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunlu olacak. Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatı yer alabilecek” dedi.
“FİYATTA FARKLILIK HALİNDE TÜKETİCİ LEHİNE OLAN GEÇERLİ OLACAK”
Açıklamasında, etiket bulundurulmaması zorunlu olmayan mallara ilişkin de açıklamada bulunan Murzioğlu, “Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş mallarda ve özel kanunlara göre satışı yapılan mallarda etiket bulunmayabilecek. Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bu, tarife ve fiyat listesinde gösterilecek. Etiketlerin üzerindeki rakam ve harflerin; okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olacak. Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanacak. Bir malın veya hizmetin miktar, sayı, ebat ve benzeri farklı birimlerden satışı yapıldığı takdirde, her birime uygulanan fiyatlar, etiketlerde, tarife ve fiyat listelerinde ayrı ayrı gösterilecek. İndirimli satılan mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilecek. İndirimli satılan mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya ait olacak. Yönetmelikle ilgili denetimler Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılacak. Denetimler sonucunda yönetmeliğe aykırı haller halinde idari ve para cezası işlemi uygulanacağından dolayı üyelerimizin konuya duyarlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.