Samsun’un Terme ilçesinde kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı Terme, Ünye, Çaybaşı, Salıpazarı ve İkizce Belediye başkanları birlikte hareket ediyor. Yaklaşık bir yıldır Terme bölgesine kömürlü termik santral kurmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almaya çalışan Avrasya Yatırım Danışmanlık İnşaat Madencilik ve Enerji Üretim Şirketi, hem halkın hem de siyasilerin tepkisiyle karşılaştı.
Terme Çevre Platformu (TERÇEP), Termik Santralin Zararları konulu bir panel düzenledi. Terme Kültür Merkezi’nde yapılan panele Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, İkizce Belediye Başkanı Bahri Söğüt, Terme ve çevre ilçelerin sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri dernek ve vakıf başkanları ile vatandaşlar katıldı.
Panele konuşmacı olarak katılan Metin Telatar, Avukat Melike Özman, Hayati Tosun, Prof.Dr. Koray Topgül ve Prof.Dr. Bahtiyar Öztürk, termik santralin zararları konusunda bir sunum yaptı. Santralin zararlarını verdiği örneklerle anlatan Prof.Dr. Koray Topgül, “Bir termik santral günde 17 bin ton kömür yakıyor. Bu aynı zamanda Muğla merkezinde 1 yıl boyunca yakılan kömür miktarına eşit. Bu olay daha dramatik bir şekilde durumun ne olduğunu izah ediyor” dedi.
“VAZGEÇİN BU KARA SEVDADAN”
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul da şirket yetkililerine seslenerek, “Hiç kimsenin sığınacak bir mazereti yok. Şirket bu santrali tabi ki yapmak isteyecek ama biz burada olduğumuz sürece, bu santral buraya yapılmayacak, yapılamaz, bunu net söylüyorum. Buradan şirket yetkililerine sesleniyorum, vazgeçin bu kara sevdadan. Çünkü biz bu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar da, Türkiye’nin enerji ihtiyacı olduğunu ancak insana zarar verecek bir üretimin olmaması gerektiğini vurguladı.