-RegenPlast Estetik ve Plastik Cerrahi kliniğinden Op. Dr. Tamer Şakrak, sarkık göz kapağının kileri yaslı gösterdiğini söyledi. Op. Dr. Tamer Şakrak, “Dış dünya ile direk bağlantı kurduğumuz yegane organımız gözlerimizdir. Bu nedenle gözlerin estetik olarak güzel görünmesi şüphesiz ki herkes için önemlidir” dedi.
Op.Dr.Tamer Şakrak, Göz kapağı estetiğinin alt ve üst göz kapağı için ayrı ayrı patolojilerin oluşturduğu sorunların tedavisini kapsadığını belirterek, “Üst göz kapağında temel sorun; yıllar içerisinde meydana gelen cilt fazlalığı ve sarkmasıdır. Üst göz kapağındaki cilt fazlalığı görsel olarak yaşlı ve yorgun bir görünüme neden olurken, fonksiyonel olarak da sorun yaratır.’’diye belirtti.Op.Dr.Tamer Şakrak sözlerine şöyle devam etti:’’Bu fazla ve gevşek dokunun göz kapağı üzerinde oluşturduğu yük, göz kapaklarını sürekli kapanma yönünde provake ederler. Hastalar, özellikle gazete okuma, televizyon izleme gibi bakışların hareketsiz ve sabit kaldığı durumlarda uyuklama ve uyuya kalma problemleri yaşarlar. Çoğu zaman refleks olarak kaşlarını yukarı kaldırır ve bu sorunu çözmeye çalışırlar. Bu nedenle alın çizgileri çok daha belirgin hale gelmektedir. Ve çoğu hasta bu durumu hekimin uyarısı ile fark eder.” Diye konuştu.
Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tamer Şakrak konuya ilişkin yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü; “Üst blefaroplasti çoğu zaman fazla cildin en az iz bırakılarak çıkarılmasından ibarettir. Ancak bazı durumlarda göz kapağımızı kaldıran levator kasına plikasyon yapmak ve bu şekilde yeterli gerimi sağlamak gerekebilir. Levator kas ameliyatları aslen pitoz cerrahisi ile ilgili olup, farklı bir konu başlığında incelenir. Yine nadir bir durum olarak, gözümüzü üstten çevreleyen ve darbe emici özelliği bulunan yağ yastıkçıklarının fıtıklaşması söz konusu ise bu fıtıklaşan kısımlar, kesilerek temizlenebilir. Üst blefaroplasti lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilir ve ortalama 1 saat süren bir işlemdir. Ameliyat sonrası hasta bir kaç saat misafir edilerek gözlerine buz uygulaması yapılır. Ortalama 1 hafta göz çevresi ödem ve morarmalar sürebilir. Ameliyat sonrası 5. gün dikişler alınır.
Alt blefaroplasti çoğu zaman göz küresini alttan destekleyen yağ yastıkçıklarının fıtıklaşması nedeniyle yapılır. Cilt fazlalığı nadiren alınır ve bu işlem çok dikkatli yapılmalıdır. Zira fazla cilt alınması ile alt göz kapağı dışa döner, göz kapatılamaz ve buna bağlı bir çok problem baş gösterir. Fıtıklaşan yağ yastıkçıklarının çıkarılması ve bu işlem sırasında iz kalmaması amacıyla cilt kesileri hemen kirpik altından yapılır. İnce ve detaylı bir işlem olması dolayısıyla alt blefaroplastinin genel anestezi altında yapılması daha uygundur. Alt blefaroplastide en korkulan komplikasyonun kanama ve hematom olması nedeniyle hastanın hastanede 1 gün gözlem amaçlı misafir edilmesi gerekir. 1 hafta - 10 gün içerisinde göz çevresi morlukların tamamen geçmesi beklenebilir.
Genç, cilt fazlalığı olmayan ve yağ yastıkları fıtıklaşmış hastalarda ben biraz farklı bir teknik kullanıyorum. Bunun için fıtıklaşan yağ yastıkçıklarının hemen üzerinden küçük cilt kesileri yapıyor, fazla kısımları buradan direk çıkarıyorum. Sonra cilt kesilerini çok ince iplerle dikiyorum. Dolayısıyla hasta, tüm göz kapağı boyunca uzanan büyük kesilerden, uzayan iyileşme süresi ve şişliklerden kurtulmuş oluyor. Göz altındaki izler ise çok kısa zamanda kaybolup gidiyor.”