Saü’de Kadın Akademisi Açıldı

Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜKAM) tarafından başlatılan ‘Kadın Akademisi’, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek’in de katılımıyla açıldı.
Açılış öncesinde Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı makamında ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Sakarya Üniversite’sinin şehirdeki en önemli değerlerden birisi olduğunu ve üniversitede yapılan çalışmaları önemsediklerini belirterek, “Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, kadın çalışmaları konusunda son derece duyarlı ve işbirliği içinde oldu. SAÜKAM yeni yeriyle birlikte merkez niteliği taşıyacak bir özelliği kavuşuyor. Bu anlamda ben de kendisine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ziyaretin ardından yeni kütüphane binasındaki açılışa geçildi.
SAÜ Yeni Kütüphane binasında gerçekleştirilen açılış kokteyline Bakan Yardımcısı Atabek’in yanı sıra Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Zeki Koçberber, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Ali Yalçın, Prof. Dr. Musa Eken, Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
SAÜKAM Müdürü Prof. Dr. Nurgül Keser yaptığı açılış konuşmasında kadın akademisi programının oluşturulmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ettiklerini ifade ederek, 2009 yılında Kadın Araştırmaları Merkezi olarak açıldıklarını ve o günden sonra da çalışmaları arttırmaya yönelik birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini anlattı. Prof. Dr. Keser, “İlk projemizi Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirdik. Bir kısa film yarışmasıydı. İkinci olarak, Kadın Akademisi programını gerçekleştiriyoruz. Bu programda da Doğu Marmara Bölgesi öncelikli olarak şehit ve gazi yakınları ile ailelerinin katıldığı üç günlük kamp şeklinde düzenledik. Burada hem bilimsel hem sosyal bir ortam olacak” şeklinde konuştu.
Merkezimiz 24 saat ulaşılabilir olacak
Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas da konuşmasında üniversite olarak yaptıkları proje ve diğer çalışmalarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile her zaman iş birliğini devam ettireceklerini ifade etti. Bakan Yardımcısı Atabek’in ilk ziyaretini Sakarya Üniversitesi’ne yapmasının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Elmas, “Kendisi de hem üniversitemizi sever çok dinamik başarılı bir geçmişi vardır. Bu aktifliğini Bakanlıkta da sürdüreceğine inanıyorum” diye konuştu.
Açılışın farklı bir önemi olduğunu kaydeden Elmas, “Biz üniversite olarak Türkiye’de çoğu alanda ilkleri yapan bir üniversiteyiz. Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezimiz 24 saat açık olacak. Kadın sorunlarıyla ilgili veya kız öğrencilerimizle ilgili olarak çalışmalar devam edecek. 80 bin öğrencimizin yüzde 47’si kız öğrencilerden oluşuyor. Dolayısıyla burası bu sürecin işleyişinin bir kalbi gibi olacak. Hem üniversitemiz içi, hem Aile ve Sosyal Politkalar Bakanlığı ve hem de rektörlükle ortak bir çalışma merkezi olacak. Bunun farklılığı ve buradaki tespitlerden dolayı ben yeniden teşekkür ediyorum. Hayırlı çalışmalara vesile olmasını diliyorum” diyerek konuşmasına son verdi.
Açılışın son konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Türkiye’nin eğitim konusunda son iki yılda hem niceliksel hem de niteliksel açıdan önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etti. Kadınların okuryazarlık oranının sürekli olarak yükseldiğini dile getiren Atabek, okullaşma oranlarının yeni eğitim yılı itibariyle kız çocukları için ilkokul düzeyinde yüzde 99,61’e, ortaokul düzeyinde yüzde 94,47’ye yükseldiğini anlattı. Bakanlık tarafından, eğitimine devam eden yoksul kız çocuklarına pozitif ayrımcılık uygulandığını ve karşılıksız eğitim yardımları verildiğini aktaran Atabek, kız çocuklarının ve kadınların eğitimin her alanında önündeki engellerin kaldırılması ve fırsatlarından eşit şekilde yararlanması için gerekli tedbirlerin alınmasının, eğitimin tüm kademelerinde karşılık bulduğunu söyledi.
Kadınlara yönelik akademik çalışmaların kurumsallaşması 1980’li yıllarda başladığını ifade eden Atabek, günümüzde Kadın Araştırma Merkezlerinin sayısının 61’e ulaştığını ve 7 üniversitede Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı’nın bulunduğunu anlattı. Sakarya Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, kadın sorunlarına yönelik akademik araştırmaların yapılmasına ve kadınların güçlenmesine yönelik ürettiği ve üreteceği projelerle bu alanda önemli çalışmalara imza attığını dile getirdi. Atabek, “Merkezin amaçları arasında kadınlara yönelik eğitim ve güçlendirme programları düzenlemek, eğitim materyali hazırlamak ve eğiticiler yetiştirmek de bulunmaktadır. Bu program teori ile pratiğin birleşmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Program çerçevesinde Sakarya Üniversitemizde ve Kadın Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen faaliyetlerin şehrimize, halkımıza, memleketimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasına son verdi.
Konuşmaların ardından plaketler verildi, program sona erdi.

Haberleri