Son zamanlarda artan uyuşturucu konusu kapsamında Sakarya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ve Sakarya Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği değerlendirme toplantısı gerçekleşti.
Sakarya Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Aydın Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında, “Halk Sağlığını temel amacı toplum sağlığını korumak ve geliştirmektir. Toplum sağlığını koruma da geliştirme sürecinde atılacak olan ilk adım toplum sağlığını tehdit eden riskleri belirlemektir. Son bir yıl içerisindeki gelişmeler bizim önceliğimizi uyuşturucu ile mücadele noktasında odaklanmamızı gerektirdi. Uyuşturucu ile mücadele gerçekten önemli. Bu çok ciddi bir tehlike. Bizim çocuklarımız yakınlarımız maruz kalabilir. Çok önemli bir konu. İldeki tüm kurum ve kuruluşlar mücadele kararı aldı. Ben toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Sakarya Üniversitesi Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi görevlisi Psikiyatri Uzman Dr. Ahmet Yazıcı bağımlılık konusunda verdiği bilgilerde, “Madde bağımlılığı aslında bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık sürecinde beyinde bir hastalık gelişir ve düzeltilmesi gereken bu sorun kişinin başka faktörlerine bakılmaksızın tedavi edilmelidir. Bu bir hastalık gözüyle bakmak gerekir. Bağımlılık belirli bir süreç içerisinde gelişir. Kişi maddeyi aldıktan sonra temas ettikten sonra maddeyle tekrar tekrar almaya başlıyor. Bu bağımlılığa devam ediyor. Bağımlı olmuş kişilere önceden yardım etmek çok önemli. Madde kullanmaya başlayan kişilerin bu konuda uyarılması çok önem arz ediyor. Bağımlılık süreçleri herkes gibi benzerdir. Bir kez bir madde alındığı zaman bağımlılığa giden yolda hemen hemen tüm bağımlılar aynı süreci geçiriyorlar. Bunu fark etmek gerekir ve buna göre müdahale etmek gerekir. Herkesin bu konuda dikkat etmesi gerekir. Uyuşturucu maddeler kullanıldığında bizim normal yollarla beynimizden keyif aldığımızda salgılanan maddeleri patlayıcı bir biçimde çok miktarda salgılanmasına neden oluyorlar. Bu salgı da kişilerde bu maddeyi alma eğilimi yapıyor. Bu maddeyi almama durumunda ise bu maddeyi aşırı derece alma isteğine gidiliyor. Tedavinin odağı hastadır. Hasta ile danışılarak, konuşularak yapılır. Hastanın isteği sorgulanır. Dolayısıyla tedavide sorumluluk hastaya verilmiş olur” diye konuştu.
Basın mensuplarının Bağımlık konusunda polisiye tedbirler yeterlimi sorusuna cevap veren Uzm. Dr. Yazıcı, “Bu hiçbir zaman tek başına yeterli olmayacaktır. Sadece polisiye tedbirlerle çözülebilseydi bağımlılar onu bir şekilde aşmayı biliyorlar. Polisiye tedbirlerden daha güçlü bağımlılık” ifadelerini kullandı.
Sakarya’ya bir ay içerisinde AMATEM merkezi kurulacağının müjdesini de veren Dr. Ahmet Yazıcı, “Bizim bir çalışmamız var. Servisini hazırladık.Gerekli tıbbi ve tıbbi olmayan cihazları temin etme safhasındayız. Bir ay içerisinde eylül ayı içerisinde açılacak zaten. 12 yataklı planlanıyor ve 2 yatağını arındırma tedavisi olarak kullanılacak. Elimizdeki verilere göre elimizdeki 12 yataklı servis yeterli olacaktır” dedi.
Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü Narkotik Büro Amirliği görevlisi ve TUBİM İl Temas noktası Sorumlusu Harun Yıldırım verdiği uyuşturucu verilerinde ise, “Bizlerin bu gruplara yönelik operasyonlarımız 7/24 devam etmektedir. 2013 verilerinde 8 bin 650 kişiye eğitim verildi. 2014 yılında ilk 6 aylık dönemde 13 bin 490 kişiye eğitim verildi. Bunlardan 7 bin 800 lise öğrencisi oldu. Eğitimlerimiz yaz dönemi dahil devam etmekte. Vatandaşlarımız ihbar etme noktasında çekinmesinler. Benim çocuğum uyuşturucu kullanmaz veya bu işle bir alakası yoktur demeyin.Bu artık fert bazında bir iş değil toplum bazında olan bir iştir. Bu sadece polisiye tedbirlerle çözülecek bir durum değildir. Toplum olarak bu olaya bilinçli olarak savaşmalıyız. Bu toplumuzun ve milletimizin sorunudur. Çalışmalarımızı tavizsiz bir şekilde devam edeceğiz” dedi.
Açıklamaların ardından toplantı sona erdi.