Türkiye sandık başında! Oy verme işlemi başladı

Türkiye, yaklaşık iki ay süren propaganda çalışmalarının ardından cumhurbaşkanını ve 27. dönem parlamentosunu belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin resmen yürürlüğe gireceği seçimlerde, yurtiçinde toplam 56 milyon 322 bin 632 kişi, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak. İlklerin yaşanacağı seçimde oy verme işlemi saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'de sona erecek. Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan resimli belgelerden biriyle oy kullanabilecek. Vatandaşların nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması bu seçimde ilk kez hayata geçirildi. Bu kapsamda toplam 17 bin 258 seçmen, bin 303 seyyar sandıkta oy kullanabilecek. Yüksek oranda katılımın beklendiği seçimin tamamlanmasının ardından önce cumhurbaşkanı tercihlerinin olduğu oy pusulalarının sayımı yapılacak.

6 ADAY, 8 SİYASİ PARTİ
Tarihi seçimde 6 aday cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

100 bin imza toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de sandıktan zaferle çıkmayı bekleyecek. Seçime 8 siyasi parti katılırken, vatandaşlar 550 yerine 600 milletvekili için oy kullanacak. AK Parti, CHP, HDP, HÜDAPAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi, Meclis'te çoğunluğu elde etmek için yarışacak. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girecek. Siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu.

AK Parti ve MHP "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise "Millet İttifakı" adı altına oy pusulasında yer alacak.

İki pusula tek zarf
Oy verme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklandı. Seçmenler cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle 'TERCİH' veya 'EVET' mührü basılması gerekecek. 'TERCİH' veya 'EVET'' mührü dışında, oy pusulasının herhangi bir yerine işaret konulması durumunda oy geçersiz sayılacak.

Seçim Haberleri