"seçmeli Dersler" Sempozyumunun Sonuç Bildirgesi Kitap Oldu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından organize edilen ve 2 gün süren "Kesintili 12 Yıllık Eğitimde Seçmeli Dersler" sempozyumunun sonuç bildirgesi kitap haline getirildi.
Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversiteleri bünyesinde yapılan "Kesintili 12 Yıllık Eğitimde Seçmeli Dersler" sempozyumunun çok önemli bir sempozyum olduğunu söyledi. Prof. Dr. Battal, “Ülkemizde uygulamaya başlanan sistemle ilgili bir takım problemler ortaya konuldu. Buna bağlı olarak birçok araştırmacı tarafından bildiri sunuldu. Sempozyumun sonuç bildirgesinin kitapçığını da hazırladık. Ülkemiz için çok önemli kitapçık oluşturduk” dedi.
Seçmeli derslerin önemsizmiş gibi algılandığını belirten Prof. Dr. Peyami Battal, “Seçmeli derslerin anlamı şu. Kişilerin kabiliyetlerine ve isteklerine paralel bir şekilde daha iyi gelişmesini sağlamak amacıyla verilen derslerdir. Önemli derslerdir. Kitapçığı milli eğitim müdürlüklerine ve bakanlığa gönderdik, göndermeye devam ediyoruz. Eminim çok yararlı olacak. İnşallah bundan sonra da eğitimle ilgili çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.
YYÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Enstitü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan ise, sempozyumun Türkiye’de seçmeli dersler üzerinde yapılan ilk sempozyum olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan, “Sempozyumun sonunda ortaya çıkan sonuç bildirgesi kitap haline getirildi. Bu kitap, Türkiye’de literatüre katkı sunan ilk kitaptır. Türkiye bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Bu değişim ve dönüşümün önemli ayaklarından biri de eğitim sistemidir. 12 yıllık zorunlu eğitim modelinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de seçmeli derslerdir. Bu uygulamanın ilk olması ve öğretmen ile yöneticilerin yeterince bilgi ve deneyime sahip olmamaları birinci nedendir. İkinci neden ise seçmeli derslerin öğretmen ve öğrenciler tarafından yeterince önemsenmemesidir. Ama buna karşın seçmeli derslerin modern eğitimin vazgeçilmez önemli ayaklarından biri olmasıdır. Üçüncü neden ise Türkiye genç bir nüfusa sahip. Bölgemizde bu genç nüfus açısından önemli illerden bir tanesidir. Sınıf mevcutları oldukça kabarık. Şimdi seçmeli dersler genellikle son derslere konuluyordu ve bu anlamda diğer derslerle kıyaslandığında sorun yaşanıyordu. Biz bu konuyu masaya yatırdık ve önemli bir akademik camia açısından kabul gördü ve bu sempozyuma önemli bilgiler geldi. Değişen demokratik Türkiye’nin önemli uygulamalarından bir tanesi seçmeli dersler. Bu da süreç içerisinde uygulama açısından da önemli gelişmeler kaydedecek. Ama buna hazırlıklı olmalıyız. Hazırlıklı olmak da böyle bilimsel çalışmalardan geçiyor. Bilindiği üzere bugün Bologna Süreci’nin bir parçası olarak üniversitelerde seçmeli derslerin olması zorunlu hale geldi. Bu muhtemelen milli eğitim sürecinde ortaöğretime, ilköğretime kayacak ve bu da hem velinin hem de öğrencinin kendilerini eğitim kademesi içerisinde bulmaları açısından oldukça önemli bir uygulamadır” şeklinde konuştu.

Haberleri