Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu, Meyoder’in Konferansına Katıldı

33. Osmanlı padişahı Sultan Beşinci Murad Han’ın torunu Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu, Meslek Yüksekokulları Mezun ve Mensupları Derneği’nin (MEYODER) İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlediği konferansa katıldı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Karakaş, TGRT Haber TV Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Pazan, MEYODER Başkanı Babürhan Cörüt ve üniversite öğrencileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Şuayip Karakaş yaptı. Konuşmasında Osmanlı ailesinin Türklüğe ve Müslümanlığa büyük hizmetler verdiğini belirten Karakaş, “Bugün burada oturuyorsak, İstanbul’da yaşıyor, Anadolu’nun güzelliklerinden faydalanıyorsak bunu Osmanlı ailesine borçluyuz” dedi. Prof. Karakaş, Osmanlı hanedan ailesinin, 623 yıl süren bir cihan devletini yöneterek bizlere böyle büyük bir devletin mensubu olmak şerefini yaşattıklarını söyledi.
TGRT Haber TV Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Pazan’la hayatta bulunan 25 Osmanlı şehzadesinden biri olan Osman Selahaddin Osmanoğlu arasında söyleşi şeklinde gerçekleşen konferansta, Osmanoğlu sözlerine İstanbul’da ilk defa bir üniversitede konuşmacı olduğunu ve gençlerle birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek başladı.
Konuşma sırasında zaman zaman duygulanan Osmanoğlu uzun bir süre İngiltere ve Mısır’da yaşamak zorunda kaldığını, ancak 34 yaşındayken Türkiye’ye ilk gelişini unutamadığını, o güne kadar sadece fotoğraflarını gördüğü camileri ve dedelerinin doğup büyüdüğü sarayları ziyaret ettiğinde çok duygulandığını söyledi. Vatandan 1924’te 21 yaşındayken çıkmak zorunda bırakılan babasının ise tam 50 sene ayrılıktan sonra 71 yaşına ulaştıktan sonra gördüğü İstanbul’u çok değişmiş bulduğunu ifade etti.
Öğrencilerden gelen bir soru üzerine; hanedan ailesi üyelerinin Cumhuriyet’in aleyhine hiçbir faaliyette bulunmadıklarını, sadece yaşadıkları sürgün şartları nedeniyle kırgın ve üzgün olduklarını ifade etti.
Ailesinden gördüğü saray gelenek ve göreneklerinin sorulması üzerine, sarayda değil, vatandan uzakta Mısır’ın İskenderiye şehrinde normal bir evde doğup büyüdüğünü belirten Osmanoğlu, babasının ve annesinin İstanbul’da Çırağan ve Dolmabahçe Sarayı’nda doğmaları sebebiyle onlardan bazı bilgileri öğrendiğini söyledi.
Konferans sonrasında İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli Şehzade Osmanoğlu’na bir teşekkür plaketi sundu. Öğrenciler Şehzade Osmanoğlu’na büyük ilgi göstererek gruplar halinde kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Haberleri