Selçuklular'ın Kars'tan Anadolu'ya girişinin 950. yıl dönümü 14-15-16 Ağustos 2014 tarihlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Kars Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Kars ile Ermenistan arasında yer alan Ani antik şehrinin, binlerce yıllık geçmişiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi.
Açıklamada, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan antik şehrin, Anadolu'yu ebedi olarak Türklüğe kazandıran Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Bizans Devleti'nden aldığı tarihin güçlü bir ticaret merkezi ve Kars için önemli bir destinasyonlar arasında yer aldığı belirtildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Sultan Alparslan, 1064 yılında Ani şehrini fethettikten sonra şehrin yönetimini Ebu'l Manuçehr beye vermiştir. Ani'deki Şeddadlı Beyliği'nin kurucusu olan Ebu'l Manuçehr, Ani şehrinin dış cephe sur sistemini yeniletmiş ve Aslanlı Kapı olarak bilinen giriş kapısına surların 4 satırlık kufi kitabesini yaptırmıştır. Ebu'l Manuçehr tarafından 1072 tarihinde yaptırılan ve Anadolu'daki ilk Türk Camii olma özelliğini de taşıyan Manuçehr Cami, Selçuklu Sarayı, Kervansaray, Ebu'l Muammeran Cami ve Küçük Hamam Ani Örenyeri'nde ayakta kalmış Selçuklu dönemine ait yapılardır. 1064 yılındaki fethin daha öncesinde, Anadolu'ya düzenlenen akınlarda Çağrı bey ordusu ile Ani ve Kars üzerinden Erzurum'a kadar ilerlemiş ve bugünkü Horasan ilçesinde Çağrı beyin ordusu Bizans ordusunu ağır yenilgiye uğratması sonucu Anadolu kapıları da Türklere açılmaya başlamıştır. Çağrı beyin bu akınları sırasında Kars'ın manevi sahibi olarak da bilinen Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri, Selçuklu ordusu ile birlikte Kars'a gelmiş, 1033 tarihinde Yahni Dağı'nda bir Bizans birliği ile yapılan çatışmada şehit düşmüştür. Mevlana Celalettin Rumi'nin 'Biz ne öğrendiysek Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nden öğrendiklerimizdir' diyerek önemle vurgu yaptığı Alperen Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin, tasavvufu ile Mevlana'ya feyz vermiştir.”