SGK’DAN ’SGK’DA VURGUN’ HABERİNE YANIT

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan ’SGK’da Vurgun’ s¸eklindeki haberler yalanlandı.
SGK’dan yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin haberin asılsız olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) vatandaşlarımıza 7/24 kesintisiz sağlık, emeklilik ve sigortacılık faaliyetleri gibi çok önemli hususlarda hizmet sunarak, hizmet kalitesini arttırmak için çalışmalarına devam etmektedir.
Türkiye çapında, 500 den fazla Sosyal Güvenlik Merkezi, 3 binden fazla hastane, 25 binden fazla eczane ve 4 bin beşyüzden fazla optik müessesesi ile vatandaşlarımızın tamamına hizmet sunan bir Bilgi Sistem alt yapısı işletilmektedir. Sadece hastane provizyon hizmetimizin ortalaması günlük milyonlu rakamları aşmış bulunmaktadır. Türkiye’nin sağlık sisteminin omurgasını oluşturan MEDULA sistemi gibi toplum sağlığı için hayati öneme sahip birçok uygulamanın ayakta ve çalışır olması için gereken tüm tedbirlerin alınması bir zorunluluktur.
Sosyal Güvenlik Kurumunun görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için aynı anda birçok bilgi işlem sistemi çalıştırılmaktadır. Yayınlanan 6552 sayılı ’Torba’ Yasa ile birlikte çıkan borçların yapılandırılması ile ilgili yasa maddeleri nedeniyle çok hızlı bir şekilde programların yazılması ve devreye alınması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren vatandaşlarımızın sigorta borçlarına ilişkin yapılandırma başvuruları alınmaya başlanmış ve başvurular SGK sistemine beklenmedik ve ön görülemeyen bir şekilde tahmin edilenin çok üzerinde yük getirmiştir.
Borç yapılandırma uygulamalarının getirdiği yükün yanı sıra, vatandaşlarımızın rutin işlemler için son başvuru günlerinde yoğun işlem yapmaları sonucunda sisteme aşırı yüklenmeler gözlemlenmiş, sistemde ciddi problemler ile karşılaşılmıştır. 77 milyon vatandaşımıza sağlık alanında hizmet eden MEDULA’da olmak üzere, uygulamalarda hizmet kesintileri ve yavaşlamalar yaşanmıştır. Hizmet alamayan kuruluşlar kurumumuza çeşitli yollarla şikâyetlerini iletmişlerdir.
Söz konusu sorunların sebebi araştırıldığında; sunulan hizmetlerde, saklanan ve işlenen verilerde artış olmasına rağmen, Batıkent Veri Merkezine taşınma projesinden dolayı, sistemin güncellenmediği ve kapasitenin arttırılmadığı, sisteminin kullanım oranlarının bir veri merkezinde yüzde 80’lerde, diğerinde yüzde 90- yüzde 100’ler seviyesinde olduğu ve bu durumun bir risk oluşturduğu, sistemin herhangi bir parçasında olan bir problemin tüm çalışan sistemleri etkilediği, SGK’nın iş sürekliliğinin sağlanması kapsamında yedek bir Bilgi İşlem Merkezi bulunmadığı, dolayısıyla herhangi bir felaket durumunda hizmetlerin kesintiye uğramasının kaçınılmaz olduğu teknik raporlar ile tespit edilerek, sistem mimarisinde ve kapasitesinde en kısa süre içerisinde iyileştirilme ihtiyacının zorunlu olduğu değerlendirilmiştir.
Kurumumuz tarafından işletilmekte olan iki Bilgi İşlem Merkezinde bulunan iki ana bilgisayar 2006 ve 2011 yılında temin edilmiş, ana bilgisayar üreticisi tarafından söz konusunu ana bilgisayarlardan 2006 yılında tedarik edilenin 2011 yılından, 2011 yılında tedarik edilenin ise Haziran 2014 tarihinden itibaren güncelleme desteğinin verilmeyeceği kurumumuza bildirilmiştir. Yine söz konusu ana bilgisayarların veri saklama ünitelerinin kapasitelerinin dolma noktasına yaklaştığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda iki adet ana bilgisayar yerine bir adet ana bilgisayar tedarik edilmiş, işletme, bakım ve lisans konularında yüzde 20’ler civarında tasarruf sağlanmış, ihtiyaç olan sistem mimarisi güncellenmesi ve kapasite artırımı çok kısa süre içerisinde başarı ile tamamlanmıştır.
Yapılan iyileştirme sonucunda, MEDULA Eczane Uygulamasında isteğe cevap verme süresi 2 kat (ortalama 130 milisaniyeden ortalama 60 milisaniyeye düşmüştür), MEDULA Hasta Kabul Sisteminde 10 Katlık (ortalama 300 milisaniyeden 30 milisaniyelere düşmüştür) Sigortalı Provizyon Aktivasyon Sistemi 8 kattan fazla (ortalama 300 milisaniyeden 40 milisaniyeye düşmüştür) hızlanma olduğu teknik raporlar ile tespit edilmiş, konsolidasyon sonrasında sistemdeki kapasiteden kaynaklanan hiçbir kesinti veya yavaşlama yaşanmamıştır. SGK tarafından işletilen her uygulamadaki iyileşmeye yönelik teknik raporlar hazırlanmıştır.
Bazı basın organları tarafından duyurulan aslı olmayan haberin aksine ’SGK Başkanlığı Yeni Sistem Merkezi Projesi’ SGK tarafından önerilen bütçe çerçevesinde Kalkınma Bakanlığı tarafından konunun hassasiyetine binaen onaylanmış, ancak bu süreçlerin en az 1 yıl daha uzayacağı öngörüldüğünden ve bu süre zarfında mevcut sistemlerin sürdürülebilirliğinin yüksek risk altında olduğu tespit edildiğinden mevzuata uygun bir şekilde gereken yapılmıştır. Batıkent Veri Merkezine yönelik çalışma ve süreçler de halen devam etmektedir.
SGK’nda takip edilen tedarik süreçleri, bütçe, ihale mevzuatı ve gerçekleştirilmesi ve teknik ihtiyaçların tanımlanması kapsamında birbirinden bağımsız ve birbirini denetleyen üç alt kurum tarafından yönetilmektedir. Her türlü tedarik sürecinde ilgili kanunun gereklilikleri hassasiyet ile takip edilmekte iç kontrol birimleri tarafından gerek ihale süreçlerinden önce ve gerekse sonrası da incelenmektedir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 21/b maddesi yalnızca doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumları kapsamamakta, aynı zamanda madde metninde düzenlendiği gibi idare tarafından önceden öngörülemeyen durumlarda birçok kamu kurum ve kuruluşları tarafından da yaygın olarak mevzuata uygun bir şekilde kullanılmaktadır.
Mayıs 2014 tarihinde başlayan yatırım programı çalışmalarının yılsonuna gelinmiş olmasına rağmen tamamlanamamış olması, 6552 sayılı Borçların Yapılandırılması Kanununu kaynaklı bilgi işlem sistem ihtiyacı da Kurumumuzun planlamalarında önceden öngöremeyeceği bir husus olup, sistemde yaşanan yoğunluğun ivedi olarak aşılabilmesi adına mezkur madde çerçevesinde ihale gerçekleştirilmiştir.
Yapılan iyileştirme çalışması sonucunda SGK’nın sunduğu hizmetlerin kalitesinde artış olmuş, kapasite ve işlem gücünden kaynaklanan hizmet kesintileri ortadan kalkmış, bakım, işletme ve lisanslama hususlarında tasarruf sağlanmış, Batıkent Veri Merkezine kesintisiz ve risksiz olarak taşınma ortamı sağlanmıştır. Batıkent Veri Merkezine taşınmanın tamamlanmasını müteakip mevcut sistem Yedek Sistem haline getirilecek ve yıllardır yedek sistemsiz çalışan büyük bir Kurum “Yedek Sisteme” kavuşmuş olacaktır.
Kurum, gelişen teknolojiye uygun olarak; sistemlerinin iyileştirilmesine, bilgi güvenliğine, iş sürekliliğine yönelik çalışmalarına ve başta vatandaşlarımız olmak üzere tüm ilgili paydaşlara hizmet vermeğe devam edecektir".

Haberleri