Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Koray Topgül, son dönemde adı sıkça duyulan “sıcak kemoterapi” hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Topgül, “Ne yazık ki karın içi organlardan kaynaklı kanserler tüm cerrahi ya da kemoterapi ilaç tedavilerine rağmen ilerleyerek karın içinde yayılabiliyor. Karın içi zarını (periton) yaygın bir şekilde tutabiliyor. Bu hastaların karnında yaygın sıvı birikmesi, bağırsaklarında tıkanmalar olabiliyor. Genellikle de son dönem kanser olarak kabul edilir. Ancak artık günümüzde bu durumun tedavisi yönünde de büyük yol alındı. Bundan yaklaşık 30 yıl önce başlamış bu tedavi modeli yıllar içinde sonuçlarıyla etkinliğini göstermesi nedeniyle Amerika, Avrupa ve tüm dünyada yaygınlaştı” dedi.
Türkiye’de sıcak kemoterapi tedavisini en çok uygulayan merkezlerden biri olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Koray Topgül, “Tedavide amaç karın içindeki tüm tümörlü dokuları temizlemek, gerekirse radikal organ çıkarımlarıyla beraber, ameliyatın bitiminde ısıtılmış kemoterapi sıvısını özel bir cihazla yaklaşık bir saat boyunca karın içine veriyoruz. Burada hem ısı hem de kemoterapik ilacın karın içinde yayılmış tümör hücrelerine direk zarar vermesini hedefliyoruz. Bu evreye ulaşmış kanserlerde damardan verilen kemoterapi ilaçlarının etkisi düşük. Bu hastaların büyük çoğunluğuna yapılacak bir şey olmadığı söyleniyor. Ancak tam olarak böyle değil, özellikle kadınlarda over (yumurtalık) kanseri, kalın bağırsak kanseri, peritonun kendi kanserleri mide kanserlerinde kullanılan bu tedavi hastaların sağkalım sürelerini uzatan bir tedavi olarak başarılı sonuçlar vermiş bir tedavidir. Elbette her hasta bu tedaviye uygun değildir” diye konuştu.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Topgül şu bilgileri verdi: “Kanserin tipine bağlı olmakla beraber 5 yıllık sağkalım oranları yüzde 20-60 arasındadır. Bu oranlar, evine seçeneksiz yollanmış bir hasta için oldukça iyi ve yüksek oranlardır. Karın dışına yayılmış kanseri olanlar, yaşı 75 üzeri olanlar, genel durumu çok kötü ameliyatı kaldıramayacak kondisyonu olan hastalar bu tedavi için uygun değildir. Her hastanın kendi içinde değerlendirilmesi gerekir. Şu anda iki yılı bitirmiş hastalarımız var. On hastadan 3’ünü bile bu durumdan kurtarabilsek bizim için büyük bir mutluluk olur.”
Bu tedavinin en zor kısmının ağır, uzun ve radikal cerrahi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Topgül, “Ameliyat süreleri 6-11 saat arasında değişiyor. Bunun içine sıcak kempterapi zamanı da dahildir. Aslında sıcak kemoterapi kısmı işin daha kolay olan kısmıdır. Bu aşamada verilen kemoterapiye bağlı belirgin yan etki görmedik. Cerrahi ve sıcak kemoterapi sonrası hastalarımızı tıbbi onkoloji bölümüne tekrar yönlendiriyoruz. Çünkü bu tedavi cerrahi, sıcak kemoterapi ve damardan verilen sistemik kemoterapiden oluşan üç bacaklı bir tedavidir. Tedavi bu üçlünün adam akıllı uygulanmasıyla başarılı olabilir, eksik cerrahi yapılan hastalarda sıcak kemoterapinin bir faydası olmayacaktır. Bu konuda hem toplumun hem de doktor arkadaşlarımızın daha çok bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Konuyla ilgili olarak ‘www.sicakkemoterapi.com’ adresinden de faydalanabilinir” şeklinde konuştu.