Dünyada ’siyah elmas’ olarak bilinen ve kilogramı 2 bin ile 5 bin euro arasında değişen trüf mantarının Samsun’da olup olmadığının araştırılması için Orman İşletme Genel Müdürlüğü çalışma başlattı.
Orman Genel Müdürlüğü, siyah elmas olarak bilinen, trüf mantarlarıyla ilgili 2013-2017 yıllarını kapsayan dönemde yetiştirilmesiyle ilgili bir eylem planı hazırladı. Eylem planı içerisinde yer alan illerden olan Samsun’da da çalışmalar başlatıldı.
Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan Şeyh Güven Mahallesi’nin ormanlık alanlarında Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, Samsun Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim görevlileriyle birlikte incelemelerde bulundular.
"70’E YAKIN TÜR TESPİT EDİLDİ"
Araştırmalar hakkında bilgi veren Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, trüf mantarı için eylem planı hazırladıklarını söyledi. Kaya, "Müdürlük olarak bir eylem planı yaptık. Bu eylemi Türkiye’nin her yerinde toprak altında tarayarak, hem türlerini hem de çeşitlerini belirliyoruz. Doğal bulunan yerlerde güçlendiriyoruz. Trüf mantarının piyasada 10 bin avrolara kadar çıkan bir değeri var dünyada. Bundan Türkiye’nin de pay alması için çalışıyoruz. Bu çalışmalarda ciddi anlamda zenginliğimiz olduğunu gördük. Şu ana kadar 70’e yakın türler tespit ettik" dedi.
"SON ZAMANLARDA FARKINA VARILDI"
Türf mantarının son zamanlarda farkına varıldığını söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, "Karadeniz Bölgesi doğa mantarları bakımından çok zengin. Trüf çok farklı bir mantar türü ve yerin altında yetişiyor. Son yıllarda bu zenginliğimizin farkına varmış bulunuyoruz. Bunlarla ilgilide ilk defa bir proje yürütülüyor. Bu kapsamda hem tanıtım hem de plantasyon şeklinde gerçekleşecek. Bu gelişme ülkemizin yer altı zenginliğini ortaya koyacak bir gelişme" diye konuştu.
TRÜF MANTARI NEDİR?
Trüf mantarı: Meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 santimetre toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır.