Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Malatya 15. Bölge Müdürlüğünde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, “Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Rehabilitasyonu Maksadıyla, Sokak Hayvanlarının İşaretlenmesinde Kullanılan Mikroçip Okuyucu, Mikroçip ve Enjektörü, Kulak Küpesi ve Kulak Küpesi Pensi “ konulu eğitim toplantısı düzenlendi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Malatya 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, toplantıda yaptığı konuşmada, bakanlığın başlattığı hayvanları kimliklendirme çalışması ile tüm sokak hayvanlarının kimliklendirileceğini, ülkenin neresine giderlerse bu sokak hayvanlarına yapılan müdahalelerin ve işlemlerin hayvanların bilgilerinin toplanacağı veri tabanı olan "Yaban Hayatı Bilgi Sistemi" YABİS sisteminden takip edilebileceğini belirtti.
Hayvanların bilgilerinin toplanacağı veri tabanı olan "Yaban Hayatı Bilgi Sistemi" YABİS denilen bu sistem ile ayrıca Hayvanat Bahçeleri ve Petshoplardaki hayvanlara geçmişte yapılan müdahalelerin ve halihazırda yapılan işlemlerin de kayıt altına alınacağını belirten Bölge Müdürü Deligöz, mikroçiplerin tüm köpeklere (sahipli ve sahipsiz) kulak küpelerinin ise sadece sahipsiz köpeklere uygulanacağını söyledi.
Deligöz, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunlu olup, bu kapsamda, Bakanlığımızca pilot bölge seçilen İstanbul, Kocaeli ve Trabzon illerindeki sahipli hayvanların kimliklendirme çalışmalarının yapılarak kayıt altına alınması ve sokak hayvanlarının kimliklendirme, kısırlaştırma ve popülasyonlarının kontrol altına alınması hedeflenmektedir. Bakanlığımız, pilot illerde başlatılan bu uygulamayı tüm illerde yaygınlaştırmayı planlamaktadır. Bakanlık olarak hedefimiz, sokak hayvanlarıyla ilgili eylem planı kapsamında yapılacak tüm çalışmalar sayesinde sokak hayvanlarının sahiplenilmesi ve tüm hayvanların kayıt altına alınarak kimliklendirme işlemlerinin yapılmasıdır.
Hayvanların bütün bilgilerinin bilgisayara aktarılacağı YABİS sistemi ile hayvanlara ait kimlik belgesinde hayvanların özellikleri, aşı durumu gibi bütün bilgileri olacaktır. Hayvanların deri altına bir mikroçip yerleştirilecek ve hayvanlara ait bütün bilgiler orada olacaktır. YABİS sistemi ile bakımevi denetimleri, bakım evlerindeki hayvan sayıları ve bu hayvanlar üzerinde yapılmış olan aşılama, kısırlaştırma, işaretleme ve sahiplendirme gibi işlemler, ev ve süs hayvanı satış yeri denetimleri ve buralarda yapılan alım satım işlemlerine dair veriler, hayvanat bahçeleri denetimleri ve güncel tür listeleri, yerel etik kurullarına dair üye listeleri ve yürütülen projeler, idari para cezaları; Bakanlığımız tarafından kontrol ve takip edilecektir” dedi.
Toplantıya 14 İl Şube Müdürlüğünden teknik elemanların yanı sıra Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya Büyükşehir Belediyelerinden ilgili Daire Başkanları Şube Müdürleri ve Veteriner Hekimler katıldı.
Toplantı eğitim sunumlarının ardından sona erdi.