Söke’de Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Söke Emlak Müşavirleri Derneği tarafından Denizbank’ın desteği ile düzenlenen kentsel dönüşüm konulu seminer yapıldı.
Söke Belediyesi Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda yapılan seminere Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Belediye Başkan Yardımcısı Mine Even, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Seminerde Çevre Şehircilik il Müdürlüğü’nden Kentsel Dönüşüm Müdürü Hüseyin Doğan ve Erbil Gökhan Tın ile Söke Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Orhan Demir konuşmacı olarak yer aldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; Söke Belediyesi olarak kentsel yenileme ve tasarım projesi ile ilgili harekete geçtiklerini, ilçe merkezinde geniş bir alanda konuyla ilgili bir yıl süreli inşaat yasağının başladığını söyledi. Bir yada iki katlı eski binaların olduğu alanlarda kentsel tasarım ve yenileme projesinin gerçekleştirileceğini belirten Toyran; “Amacımız çarpık yapılaşmayı önlemek, kurtarılması mümkün görülse de yapılacak olan çalışmayla Söke’nin yeni ve modern bir kente dönüşmesini sağlamanın önünü açmak olacak. Planlama çalışmalarımızı başlattık, inşallah bir yıl içinde tamamlanacak. Toplantıyı düzenleyen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al; “Konuya ilgi gösteren Söke Belediyesi’ni kutlamak, hakkını teslim etmek lazım” diyerek sözlerine başladı. Kentsel dönüşümü bir inşaat mühendisi olarak önemsediğini belirten Mehmet Taha Al; “Daha önce Van’da görev yaptım. Kentsel dönüşümün önemini gayet iyi biliyorum. Van’da yaşanan depremde hizmet binasından sürünerek çıktım” dedi.
Türkiye genelinde yaklaşık 6.5 milyon konutun riskli olduğunu belirten Mehmet Taha Al, Aydın ilinde yapılan çalışmalarda bin 24 konut, bin 76 işyeri ile bin 300 bağımsız yapının riskli yapı olduğu tespit edildiğini söyledi.
Söke Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Orhan Demir yaptığı sunum ve konuşmasında kentsel dönüşümün gerçekleşmesinde yaşanan süreci anlatarak, “Söke’nin yüzde 42’si heyelan alanı ve birinci derece deprem bölgesi. Ömrünü yitirmiş, eski yapılarımız çok. İnsanların yaşam hakkını korumayı birinci öncelik olarak belirlemiş kentsel dönüşüm yasası ve bunun getirilerinden Söek olarak faydalanmalıyız. Bu konu yerel yönetim, vatandaş ve devlet olmak üzere üç ana temelden oluşuyor. Herkes konuya duyarlı olmalı, dikkate almalı” diye konuştu.
Seminerde yapılan konuşmaların ardından Çevre Şehircilik il Müdürlüğü’nden Hüseyin Doğan ve Erbil Gökhan Tın katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.