Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi Başkanı sosyolog Cafer Vayni; Çınaraltı Sohbetleri’nin elli üçüncüsünde “Erol Güngör’e Göre Ziya Gökalp” konusunu dinleyicilerle paylaştı.
İLESAM İstanbul Şubesi Başkanı Cafer Vayni, Ziya Gökalp’in Türk Düşünce hayatının amiral gemisi olduğunu belirterek “Öneri ve çözümlerinde yüzde yüz yerli ve millidir. Körü körüne Batı aktarmacılığı ve putlara karşıdır. Bu özelliklerinden dolayı sosyal bilim alanında çalışanların düşündüklerini kıyasladıkları en önemli fikir adamıdır” dedi.
Erol Güngör’ün, fikirlerine en çok müracaat ettiği düşünürün Ziya Gökalp olduğunu anlatan Cafer Vayni, “Yerli ya da yabancı hiçbir düşünce insanı onun zihnini ve satırlarını Gökalp kadar yoğun meşgul etmemiştir” diye konuştu.
Erol Güngör’ü bilen ve tanıyanların bir kısmının onun Ziya Gökalp’i en iyi bir biçimde tenkit ettiğini düşündüğünü anlatan Vayni, “Bazılarıysa, Gökalp’i de aştığını ileri sürdüklerine şahit olmaktayız. Bize göre her iki yaklaşım da metodik ve tarihsel bakımdan eksik ve yer yer hatalıdır. Bu çerçevede Erol Güngör, Gökalp’in en fazla kültür ve medeniyet ayırımı ile ilgili görüşlerine müracaat etmiştir. Bunun yanında Tanzimat ve Osmanlıya bakışı, dil, din ve Türk milliyetçiliği hakkındaki görüşleri ile onun Türk sosyoloji ve düşünce tarihindeki yeri konularına temas etmiştir.”
Cafer Vayni, konuşmasında, “Güngör’ün, Gökalp’e ilgisi nereden kaynaklanmaktadır? Erol Güngör’ün düşünce dünyasını Ziya Gökalp ne denli meşgul etmiştir? Erol Güngör, Ziya Gökalp’i yer yer neden eleştirmiştir? Ve, Güngör bir çok çalışmasında kendi görüşlerini ısrarla Gökalp de neden sınamıştır” sorularını sorup bu sorulara cevap aramaya çalıştı.
İLESAM İstanbul Şubesi Denetim Kurulu Başkanı Recep Arslan’ın yönettiği toplantıyı Avukat Cihan Tufan, Prof.Dr. Kadir Canatan, Doç.Dr. Süleyman Doğan, Doç.Dr. Ebulfez Süleymanov, Dr. Yusuf Gedikli; Gazeteci yazar Sefa Koyuncu, gazeteci Hüdavendigar Onur, Şair yazar Yusuf Bilge Büyükboyacı, Harun Yöndem, Türkbirliği dergisi sahibi İsmetullah Yesevi’nin aralarında bulunduğu seçkin bir davetli topluluğu takip etti. İLESAM Çınaraltı Sohbetleri Aksaray Yusuf Paşa’daki Azaklıoğlu Necati Bay Eğitim ve Kültür Vakfı’nda yapılıyor.