Antalya’da 5 Şubat 2016’da oynanan ve Antalyaspor’un Fenerbahçe’yi 4- 2 yendiği maçın bitiminde statta, Yeşilçam filmlerinde Nuri Alço’nun canlandırdığı ve tecavüz sahnelerinde kullanıldığı için, özellikle internet ortamında ’tecavüz marşı’ olarak isimlendirilen John Carpenter’a ait ’The End’ şarkısı çalınmıştı. Konunun basında yer alması üzerine Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ile Cinsel Suçla Şiddetle Mücadele Derneği, olaya tepki göstererek, Antalyaspor Kulübüne dava açmıştı.
"3. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ"
Antalya Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davada hakim ‘Görevsizlik kararı vererek’ davanın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi. Mahkemenin kararını vermesinin ardından davanın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüleceği belirtildi.
Davanın ardından adliye bahçesinde basın açıklaması yapan Antalya Kadın Dayanışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ile Cinsel Suçla Şiddetle Mücadele Derneği müşteki vekili avukatı Aylin Onursev, "Futbol takımları bunu ‘Operasyon Müziği’ olarak kullanıyor. İnternete girdiğiniz zaman ‘Nuri Alço tecavüz müziği’ olarak çıkıyor. Herkes bu müziğin Nuri Alço’nun tecavüz sahnelerinde kullanıldığının farkında ama ne yazık ki her golden sonra bu marşlarda kullanılan bir müzik. Kadınların tecavüz edilmesinin meşrulaştırıldığı bir söylemi aslında üretiyor" dedi.
"BÜTÜN TRİBÜNLERİN VE FUTBOL SAHALARININ KADINLARA AÇILMASINI İSTİYORUZ"
Antalyaspor’un, Fenerbahçe’ye karşı kendi sahasında oynadığı ve 4 gol atarak galip geldiği maçta 5 defa ‘tecavüz marşı’ çalındığını ifade eden Onursev, "Görevsizlik kararı verilmesi dosyanın uzaması dışında çok da bir anlam ifade etmiyor. Biz daha dosya esnasında beyanımızı ilettik. TCK’nın 216/2 maddesinin daha ağır bir suç olduğunu ve dosyanın aslında 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülebileceğini beyana geçirdik ama mahkeme hakimi böyle takdir etti. Uzman olarak 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nin olduğunu, spor suçlarının orada görüldüğünü ve o mahkemenin bakmasının doğru olacağını beyan etti ve o şekilde karar verdi. Biz itirazımızı yapacağız. Bizim bu davaları görmemizin temel amacı, hep birlikte her birimiz farklı kimliklerimizle ve dayanışarak, sahalardaki tüm güzel hareketleri, tüm başarıları şiddet dili üretmeden ve kimsenin aşağılanmadığı, ötekileştirilmediği sloganlarla kutlayarak futbolu seviyor ve destekliyoruz. Bu şekilde futbol olması için mücadelemiz. Bütün tribünlerin ve futbol sahalarının kadınlara açılmasını istiyoruz. Kadınlar ötekileştirilmeden, küfredilmeden ve şiddet dili üretilmeden rahatça her alanda bulunabilsin diye mücadele ediyoruz. Buna kulüplerde, TFF’de dahil olursa çabalarımızın meyvelerini görmüş olacağız" ifadelerini kaydetti.
"NE YAZIK Kİ HER GOLDEN SONRA KULLANILAN BİR MÜZİK"
Marşın son olarak Bursaspor’un stadyumunda çalındığını ifade eden avukat Onursev, "Bursaspor çalmış stadyumunda. Gollerden sonra bu ‘tecavüz marşı’ çalınmaya devam ediyor. Antalyaspor, biz dava açtıktan sonra bir daha çalmadı. Bizim karşı çıktığımız kadınlara tecavüzün meşru olmadığı, böyle bir şeyin kesinlikle dilde üretilmesinin aslında kadınların tecavüzünün hak görüldüğü belki de doğru olduğu söyleminin insanların düşüncesinde üretilmesiyle ilgili. O yüzden biz spor futbol kulüplerinin bu konuda hem sporcularına, hem taraftarlarına eğitim vermesini, slogan attırmasını hesaba katmasını, anonslarında belirtmesini istiyoruz. İddia ediyoruz ki siz anonslarınızda ve pankartlarınızda erkek şiddetini ayıplayan ve kınayan mesajlar verirseniz küfürler ve cezaları daha az ödersiniz" diye konuştu.