Samsun Gençlik Hizmetler ve Spor İl Müdürlüğü Yüzme Antrenörü ve Cankurtaran Sinan Sezer, “Suyun birden derinleşmesiyle oluşan girdapta suda canlı kalma refleksi gelişmeyen insan, korku ve panik atağı ile beraber bir anda boğulur” dedi.
Artan boğulma olaylarını değerlendiren Yüzme Antrenörü ve Cankurtaran Sinan Sezer, denizde canlı kalma refleksleri konusunda hayati açıklamalarda bulundu.
Bir insanın suyun içinde hayatını devam ettirebilmesi için suda canlı kalma refleksinin üst düzeyde gelişmesi gerektiğini hatırlatan Sinan Sezer, “Eğer suda hayatı devam ettiremezsek vücutta apne yani ani solunum durması ve panik hali oluşur. Panik hali başlattığı zaman ani kas kasılmaları ve kramplarda beraberinde gelir. Suya tutunabilme refleksi tam manasıyla kaybolur. Suya tutunma refleksinin kaybolmasıyla beraber suda canlı kalma işlemi biter. Genze su kaçması ve aşırı şekilde su yutmaya başlanmasıyla beraber boğulma işlemi başlamıştır” diye konuştu.
Günümüzde boğulmaları en çok tetikleyen kum kaymasına dikkat çeken Sezer, “Deniz tabanındaki değişimler, deniz tabanında yer yer oluşan adacıklar zaman içinde kaybolabilirler. Bugün var olan kum yığını ile oluşan ada yarın oradan değişime uğrayabilir. Aynı yerde ada olduğunu zanneden şahıs oraya vardığı zaman adanın kaybolduğunu anlayınca büyük bir panik yaşar. Bu panik sonucunda ani solunum durması ve kas kasılmaları ile beraber suyun üzerinde tutunabilme refleksi kaybolduğundan boğulma işlemi anında başlamıştır. Kıyıda patlayan dalga sahil kesiminde su adacıkları oluşturur, fakat bu oluşan adacıklar hiçbir zaman yerinde sabit olarak kalmazlar. Üzerine basıldığı zaman bile ayak altından kaybolma riski her zaman mevcuttur. Ayak altından kumun bir anda kaymasıyla o bölgedeki su derinleşir. Böyle durumda suda canlı kalma refleksi gelişmeyen insanda yüzmeyi bilsin bilmesin bir anda panik durumu oluşur. Suyun birden derinleşmesiyle oluşan girdapta suda canlı kalma refleksi gelişmeyen insan korku ve panik atağı ile beraber bir anda boğulur. Bu tehlikelere karşı bütün mesele suda canlı kalma ve vücudun sudaki yüzme pozisyonunu en üst dereceye taşıma refleksini geliştirmek lazımdır. Suda canlı kalma eğitimi çok önemlidir. En yakın deniz vasıtasının boğulma tehlikesi geçiren şahsa ulaşana kadar suda canlı kalmayı üst düzeyde başarması lazımdır. Bunu başaran insana arama kurtarma ekipleri ulaştığı an o insanı mutlaka sudan canlı olarak alacaktır. Suda canlı kalmayı başaramayan insan ne yazık ki sudan cansız olarak çıkarılacaktır. Sahil alanındaki tabelaların önemi çok büyüktür. Denizin fiziki yapısını anlatan tabelalar mutlaka dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.