Tagem Ve Tübitak Muz Üreticilerine Destek Veriyor

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Akdeniz Bölgesi Muz Alanlarında Bitki Paraziti Nematodların Yaygınlığı Popülasyon Dalgalanması ve Zarar Durumlarının Belirlenmesi” projesi çalışmaları Anamur’da da sürdürülüyor.
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Personeli Dr. Adem Özarslandan yürüttükleri çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
“Nematodlar erken dönem zararlılarıdır. Bitkilerin küçük döneminde kök fonksiyonlarını bozarak su ve besin alımını engeller. Bundan dolayı bitkiler bodur kalır, yaprak sayısı azalır, yaprak büyüklüğü küçülür, doğum gecikir, ürün döngüsü uzar, hevenk ağırlığı düşer, hevenkteki parmak sayısı ve parmak ağırlığı azalır ve bitkide yığma görülür. Nematod ile mücadele yapılmadığında ortalama yüzde 30-80 oranında verim kaybı olur. Nematod ile mücadele etmeden gübre humik asit gibi yapılan masraflar boşa gider. Önce bitkinin kök vermesi için Nematod ile mücadele yapıp 5-7 gün sonra bitkiyi destekleyecek şekilde gübreleme yapmalıyız. Bu çalışma Anamur Deniz Tarım ile birlikte yürütülmüştür. Anamur Deniz Tarım aynı uygulamaları paralel olarak bütün çiftçi muz seralarında uygulamıştır. Çiftçilerin muz verimlerin de ortalama 40-50 kilo arasında artış kaydedilmiştir. Akdeniz Bölgesi’ndeki seralarda çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz"

Haberleri