Tarihçiler Çanakkale’de Buluştu

Çanakkale savaşlarının 100’ncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslar arası Kongresi’ ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde başladı. Kongrede, Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerden gelen çok sayıda tarihçi, iki gün boyunca, 1. Dünya Savaşları ve Çanakkale Cephesi hakkında bildiriler sunacak.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslar arası Kongresi’, Türkiye ve yurt dışından çok sayıda tarihçiyi bir araya getirdi. Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, savaşların savunulacak hiçbir yanı olmadığını söyledi. Vali Çınar, “1. Dünya Savaşı’nın bize bıraktığı miras benim açımdan, bu savaşın en büyük cephelerinden birisi olan Çanakkale Savaşları vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti’dir diye düşünüyorum. Barış için savaş iyi bir vesiledir. Çanakkale Savaşlarıyla ile ilgili bir barış teması hep işlenir. Çanakkale cephesi için söylüyorum; yapılan savaş kirli ve ahlaksız bir savaştı. Tamamen sömürüye ve zulme yönelik bir savaştı. Ancak bu savaş içerisinde askerlerimizin yaşamış olduğu bu bireysel davranış şekilleri vadideki bir zambak gibi, denizin derinliklerinde az bulunan bir inci gibi insanların ders alabileceği kıymetli göstergelerdi. Bu askerler birbirlerine bu iyiliği yaparken, yaralarını sararken samimiydiler. Gerçekten o insani duygularla hareket ediyorlardı. Burada ben şunu görüyorum. İnsanın gözünde bir evrensel insani değer var. Burada bu ortaya çıkıyor. Düşman safta olmasına, birbirlerini boğazlamalarına rağmen, bir fırsatını yakaladığında insanın içinde olan o değer ortaya çıkıyor. Buradan şunu çıkarabiliriz. İnsanlar savaşmadan, barış içerisinde yaşayabilirler. Bugün belki dünya savaşları yok ama, özellikle çevremizde yoğunlaşmış dünya kadar yine kirli olan savaşlar var. Dünya savaşının belki bir mirası da, bunu bilim adamlarının önünde söylemek ne kadar doğru olur bilmiyorum, bir mirası da bugün dünyada yaşanan yeni savaşlar, sorunlar, sıkıntılardır. Toprak paylaşımında, adil davranmadığınız zaman, bir sömürü düzeni kurmuşsanız, kendi insanına insani değerleri, hakları sonuna kadar teslim edip, ama kendisinden olmayan insanlara her türlü zulmü reva gören bir anlayış varolduğu müddetçe bu sıkıntılar devam edecektir” dedi.
Orta doğuda yaşananlara da değinen Vali Çınar, “Şimdi yakın çevremizde bir takım terörist örgütler başımıza bela oluyorlar. Medyaya yansıyan çok çirkin görüntüler var. Bunların yüzde 100’e yakını da Müslüman topluluklardan oluşuyor. Böyle bir dinin mensupları bugün elinde bıçak, silah ne varsa birbirlerini boğazlıyor ve öldürüyor. Bu da bence dünya savaşının bir mirasıdır. Bütün bunların sebebi işte bu kötü miras, yine bu egemen güçlerin bu toplumlara yaptığı zulüm ve oradan peydah olan hastalıklardır bütün bu çevremizdeki terörist dediğimiz örgütler. Savaş kötüdür, savaştan ders alarak barışı bütün dünya hayatında egemen kılmak lazım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kongreye geçildi. İki gün sürecek kongrede, Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerden gelen çok sayıda tarihçi 1. Dünya Savaşları ve Çanakkale Cephesi hakkında bildiriler sunacak.

Haberleri