Tarihe Tanıklık Eden Eserler Müzayedesi

Çukurcuma Müzayede Evi’nin düzenleyeceği Karma Eserler Müzayedesi; Çanakkale Savaşı’nda cephane taşımada kullanılan eğerden Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılan askeri teleskopa, 1883 yılında dünyanın ilk otomatik ölçme aleti olarak onaylanan ve 1926 yılında Afyon Dinar’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan Türkiye’nin ilk un fabrikasında kullanılan tartıdan Osmanlı cepken yelek takımına kadar 191 parça antikanın satışına sahne olacak.
Çukurcuma Müzayede Evi, özellikle koleksiyonerlerin yakından ilgileneceği çok özel bir müzayede düzenliyor. 25 Ekim Cumartesi günü saat 15.00’te Çukurcuma Müzayede Evi’nde düzenlenecek müzayedede, Osmanlı’dan Avrupa’ya çok nadir bulunacak eserler satışa sunulacak. 19. yüzyıl Osmanlı kadife üzerine dival işi tekniği ile sırma işlemeli cepken ve yelek, atlas kumaş üzerine payet ve altın sırmalarla işlenmiş takı kesesi, Sultan 2. Abdülhamid tuğralı kutsal emanet kutusu, Çanakkale Savaşı sırasında cephane taşımada kullanılan ve üzeri sert alüminyum ile güçlendirilmiş eğer ve 1923 yılına ait Osmanlıca yazılı “Türkiye Cumhuriyet Haritası” tarihimize tanıklık eden özel objeler arasında yer alıyor.
AVPURA ESERLER
“Karma Eserler Müzayedesi”nin Avrupa kökenli eserleri de benzerlerine rastlanamayacak özel parçalardan oluşuyor. 1926 yılında Afyon Dinar’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan Türkiye’nin ilk un fabrikasında kullanılan 19. yüzyıl İngiliz Birmingham W.& T. AVERY markalı kantar, Alman Hennefer Waagen-Wanderweg-Chronos marka, tam otomatik, zaman ölçekli, dökme hububat tartmak için kullanılan ve 1883 yılında dünyanın ilk otomatik ölçme aleti olarak onaylanan tartı bu eserlerin başında geliyor. Alman C.P. Goerz Berlin imalatı Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılmış üç ayaklı askeri teleskop, Fransa’da 1900 yılı öncesinde yapılan projelerde ve kıymetli madenlerin aranmasında kullanılan antimanyetik özelliği olan pusula, 19. yüzyıl deri ve ahşap işçilikli çocuk arabası da olabilen abaküslü mama sandalyesiyse eşine az rastlanır antikalar…
HATLAR VE RESİMLER
Toplam 191 parça eserin koleksiyonerlerin beğenisine sunulacağı müzeyedede, hat eserler ve resimler de önemli bir yer tutuyor. Hattatların üstadı olarak anılan Hasan Çelebi’nin hattı, Hüseyin Hamit Methiyesi, Kat’ı Hat Levha, Mehmet Rıfat’a ait 1861 tarihli celi sülüs istif hat ile “Ya Hazreti Muhammed Bahauddin Şahı Nakşibend” yazılı hat levha ve Hadi Kerküki ketebeli zerefşanlı, haklarlı, Hatice Tavaslı imzalı Hilye-i Şerif müzayedenin önemli hat eserlerinden.
19. Yüzyıl Osmanlı ve Avrupa’sının çok özel parçalarının yer alacağı müzayedenin özellikle koleksiyonerlerin ilgisini çekmesi bekleniyor. Satışa sunulacak eserler arasında; Osmanlı devlet arması ve Osmanlı tılsım levhasının yanı sıra önemli tablolar da yer alıyor. Ressam Serdar Okan’a ait İstanbul konulu iki ayrı tablo, Mustafa Esirkuş imzalı “Balıkçı feneri evi” isimli yağlı boya tablo, Eşref Üren’e ait natürmort ve Burhan Doğançay’a ait iki adet baskı da Çukurcuma Müzayede Evi sahibi Muzaffer Gültekin’in yöneteceği müzayedede yeni sahiplerini arayacak.

Haberleri