Mersin’in Anamur ilçesinde 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girmeyi başaran Mamure Kalesi’nin aslına uygun restore edilmesi için Horasan harcı kullanıldığı belirtildi.
Geçmişi 3. yüzyıla kadar dayanan 39 kuleli tarihi kale listeye alınınca restorasyon başlatıldı. Mersin Valiliği, Anamur Kaymakamlığı ve Anamur Müze Müdürlüğü’nce yürütülen restorasyonda çimento kullanıldığı iddiaları tartışmalara neden oldu.
Restorasyonu gerçekleştiren firmanın sorumlu müdürü Zeki Şentürk, yaptıkları çalışmaların her aşamada denetlendiğini belirterek, "1970 yılında yapılan restorasyon esnasında sadece çimento kullanılmış. Biz bu malzemeyi söküp yerine aslına uygun olarak içinde pişirilmiş ve öğütülmüş toprak ürünleri bulunan Horasan harcı kullanıyoruz. Çalışmalarımızı yürütürken her aşamada bilir kişilerden destek alıyoruz” dedi.
Anamur Mamure Kalesi’nin restorasyonu başladığından bu yana yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini ifade eden Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur da, “Daha önce yapılan restorasyon çalışması son derece ilkel şartlarda sadece çimento kullanımı ile yapılmış. Bu malzeme sökülüyor. Şimdi ise aslına uygun olarak Horasan harcı kullanılarak restorasyon yapılmaktadır" diye konuştu.
Yüzölçümü 23 bin 500 metrekare olan Mamure Kalesi, Anadolu Selçuklu Sultanı Aleaddin Keykubat tarafından 1221’de fethi sırasında yıprandı. Daha sonra kale yeniden yapıldı. 1300’lü yılların başında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından kale kuşatma yoluyla alınınca yine zarar gördü. Mehmet Bey kaleyi mamur (yeniden imar) edince de adını ’Mamure’ koydu. O tarihten sonra da Osmanlı döneminde kale birkaç kez onarım gördü.