Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yıllardır kaderine terk edilmiş, ilçenin kültür mirasında önemli bir yeri olan 99 yıllık tren istasyonu binası Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından Ahmed-i Hani Kütüphanesi olarak restore ediliyor.
1915 Rus işgali sırasında tren istasyonu olarak kullanılmak üzere inşa edilen ve işgal sonrası farklı kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veren ve son olarak Sağlık Meslek Lisesi olarak kullanılan bina, Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan’ın girişimleri ve işadamı Şerafettin Eryılmaz’ın maddi ve manevi destekleri ile restore edilerek 100. yaşında ilçe halkının hizmetine sunulacak.
Uzun yıllardır atıl bir halde ayakta kalma savaşı veren bina için düşünülen Ahmed-i Hani Kütüphanesi Projesi ile ilgili, geçtiğimiz günlerde Halk Eğitim Merkezinde yapılan toplantıda; tarihi binanın restorasyonu ve projenin hayata geçirilmesinin ilk adımı olan restorasyon protokolü, Doğubayazıt Kaymakamlığı adına Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan ve Doğubayazıtlı işadamı Şerafettin Eryılmaz arasında imzalandı. Projenin restorasyon işini iş adamı Yüksek İnşaat Mühendisi Şerafettin Eryılmaz üstlenirken, proje ve ARGE çalışmalarını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli Yrd. Doç.Dr.Şahabettin Öztürk’ün yürüteceği, basın mensuplarının katıldığı toplantıda katılımcılarla paylaşıldı.
Konu hakkında açıklama yapan Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan, “İlçemizde imkânsızlıklar nedeni ile yaşatılamayan Kütüphane kültürünü ilçe tarihi ile nasıl buluşturabiliriz ana fikri ile çıktığımız yolda, şehrimizin adeta göbeğinde yer alan ve tarihi geçmişi olan bu binanın restorasyonu fikri ortaya çıkmıştır. İlçemizin tarihini bilen, mesleki tecrübeleri ile maddi ve manevi desteğini bizden esirgemeyen iş adamı ve yüksek inşaat mühendisi sayın Şerafettin Eryılmaz beyefendinin önayak oluşu ve değerli katkılarıyla projeyi başlattık” diye konuştu.
Daştan, “Restorasyon ile yeniden inşa edilecek olan Ahmed-i Hani Kütüphanesinin iç kısmında o zamanki döneme ait tren garını tarihi bir vagon ile betimleyerek. O döneme ait tarihi doku ile Ahmed-i Hani Kütüphanesinin anlam bütünlüğünün sağlanacak. Tarihin tozlu raflarında kalan Lokomotif dumanındaki hüznü, yepyeni kitapların kokusundaki coşku ile buluşturmanın gururunu yaşayacağız” ifadelerini kullandı.