Tekkeköy’de Tunç Çaği’ndan Kalma Mağara Bulundu

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan İlk Tunç Çağı’ndan kalma mağaranın gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı.
Tekkeköy Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde M.Ö. 3000-2000 yılları arasına tarihlendirilen İlk Tunç Çağı’ndan kalma mağara bulundu. Karaperçin Mahallesi mevkisi Adaçık Dağı’nda taş merdivenlerden çıkılan mağaranın içerisinde ilk bulgulara göre maden ocağı olduğu tahmin ediliyor.
Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürü Şeref Aydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tekkeköy Arkeoloji Vadisi olarak değerlendirdiğimiz, halk arasında da Tekkeköy Mağaraları ve Delikli Kayalar diye adlandırılan yerde yapılan kazılarda üstte Hitit, altta Bakır Çağı dönemlerine ait kültür kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Köy mezarlarında ölülerin yanında tunç ve bakırdan yapılmış eşyalar ile taştan yapılmış ok uçlarının bulunması ise ilçenin o tarihte ileri bir tekniğe sahip olduğunu göstermektedir. Bölgemizde sadece o dönemler değil o çağlardan günümüze kadar 1200’lü yıllarda Şeyh Zeynüddin buraya geldiği tekke kurduğu ve hatta türbesi de hala buradadır. Adını da buradan aldığını düşünüyoruz. Ondan sonra Pontus dönemi, daha sonra Osmanlı beylikleri dönemleri Tekkeköy’de hakim olmuş. Tekkeköy tarihi bulgu açısından önemli bir yerleşke. Özellikle Rumların yaşadığı dönemlerden epeyce eserler kaldı. Altınkaya Kilisesi, Antyeri Kilisesi, Ak Kilise dediğimiz hala ayakta olan restorasyon kapsamına alınan kiliselerdir. Bunun dışında 30’un üzerinde Rum çeşmesi, bir tane de Çanak manda ayazma var. Bunlar da restorasyon kapsamındadır. Eski dönemlerden kalmış tarihi evler köylerde mevcuttur. Kurşunlu Şelaleleri, doğal vadileri ve doğal güzellikleriyle bakıldığında Tekkeköy ciddi bir eko turizm bölgesi olarak gözüküyor. Biz de belediye olarak eko turizm haritası çıkartarak tarihi ve kültürel alanları içine alarak ekolojik bir gezi parkuru planlıyoruz” dedi.
Geçen günlerde Karaperçin Vadisi’nde bulunan mağara ve merdivenleriyle burada bir dönemler madencilik işlerinin yapıldığını ve madenciliğin çok önemli olduğunu anladıklarını belirten Aydın, “Özellikle il Tunç dönemlerinde maden işçiliğinin buradan bölgeye yayıldığını biliyoruz. Daha önce var olan halk tarafından bilinen ama kamuoyu tarafından bilinmeyen bu yeri gün ışığına çıkartıp etrafını düzelterek bu gezi parkına katmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberleri