Avrupa Komisyonu'nun, "Avrupa İçin Dijital Gündem" başlığıyla yayımlanan araştırmasına göre, 5G, taşımacılık, otomotiv, sağlık, çevre ve enerji gibi alanlarda evrensel bir bilgi altyapısı oluşturulmasına imkan verecek.
5G sayesinde, sensörlerle donatılmış "akıllı evler", sahipleri tarafından gerçek zamanlı izlenebilirken, yangın, su baskını, hırsızlık gibi durumlarda da ilgili kurumlara "acil durum" uyarısı iletilebilecek. Akıllı elektrik şebekelerinde veri paylaşımı ile tüketiciler, elektrik kullanım miktarını ve fiyatını anlık görebilecek ve tüketim açısından fiyatın daha ucuz olduğu saatleri tercih edebilecek.
Sistem, "akıllı otomobilleri" de gerçeğe biraz daha yaklaştıracak. 5G teknolojisi, araçlar arasında veri paylaşımına imkan sağlayarak, trafik akışı ve park konusuna ilişkin anlık verilerle sorunların çözümüne yardımcı olacak. Araştırmaya göre, yeni teknolojiyle trafikte seyir halindeyken birkaç kilometre ötedeki bir kazadan haberdar olmak mümkün olacak ve böylece alternatif güzergahlar kullanılabilecek.
Sağlık alanında dönüşüme yol açması beklenen 5G sayesinde, eğitim ve kültür hizmetlerine erişim de hızlanacak.
Araştırmaya göre, 5G, madencilik sektöründe de iş güvenliği açısından bazı yenilikleri getirecek, iş makineleri madenlere inilmeden kontrol edilebilecek.
6 saniyede video indirilebilecek
4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü video indirme süresi, bu teknoloji ile 6 saniyeye düşecek. Veri transferinin 4G'den yaklaşık 30 kat hızlı olması beklenen 5G ile aynı zamanda cep telefonları ve bilgisayarlar açısından kapasite sorununun da ortadan kalkacağı tahmin ediliyor.
5G teknolojisinin 2020'ye kadar standartlarının oluşturulup, ticari olarak sunulması bekleniyor.