Daha önceleri hırsızlık amacıyla uzaktan kilit sistemleri farklı yollarla devre dışı bırakılabiliyordu. Artık kilit sistemleri hedef alınmıyor. Direkt araçların diresiyonları ve fren sistemleri hack’leniyor. Aracın iç kısmına nufüz ederek fren, gaz gibi fonsiyonlara, müdahale etme son zamanlarda sıkça yaşanıyor.
İki hacker Charlie Miller ve chris valasek duran ya da hareket halindeki otomobilllerin hack’lenerek kontrollerinin ele geçirilebileceğini geçen yıl kanıtlamıştı.
Geçtiğimiz yıl Darpa’nın desteğiyle yapılan araştırmalarda bir ford Escape ve bir Toyota Prius üzerinde çalışılmıştı. Hem de standart data portu olan sıradan bir laptop’tan gönderilen basit dijital komutlat kullanılarak otomobillere ulaşılabilmişti.
Yazılımcılar saatte 120 km hızla giden bir T.P aracını ani fren yapma veya hızı artırma gibi fonksiyonlara erişebilirken , F.E aracında ise düşük hızlarda seyir halinde iken freni devre dışı bırakmıştı.
Miller ve Valasek bunu kanıtlamakla kalmadı. Hack’lenmeyi önleyecek bir de çözüm buldular.
İki otomobili hack’leyen Charlie Miller ve Chris Valasek bu kez bir çözümle Las Vegas’taki Black Hat Güvenlik konferansında boy gösterecek. Otomobillerin hack’lenmesini önleyecek bir cihaz geliştiren iki yazılımcı bunun için toplamda sadece 150 Dolarlık mazleme kullanmış.
Bu cihaz araçlarda bulunan OBD2 portuna takılıyor. Bu port her araçta farklı bir yerde yer alabiliyor.
Cihaz, otomobil kullanılmaya başlayınca 1 dakika içinde çalışıyor ve aracın datasına ulaşıyor. Daha sonra tespit moduna geçen cihaz araca ulaşmaya çalışan her hangi bir sinyal ya da anomali olup olmadığını takip ediyor ve bu saldırıları durduruyor.
Yazılımcılardan Valsek "Tek yapmanın gerek cihazı araca takmak, kendisi öğreniyor ve saldırıları durduruyor" diyor.
İki yazılımcı bu cihazı ticari bir ürün olarak görmüyor. Tek amaçları maliyetin ne kadar düşük olduğunu göstererek otomobil şirketlerini bu konuda önlem almaya itmek.
Kaynak: cnntürk