Oxford sözlük tarafından düzenli olarak her yıl seçilen yılın kelimesi bu yıl sanılanın aksine bir kelime değil bir sembol oldu. Mutluluk gözyaşları ya da Türkçe’de kullanımıyla gülmekten gözünden yaş gelen emoji yılın kelimesi seçildi. Bir kelime yerine bir emojinin yılın kelimesi seçilmesini sosyal medya alanında önemli çalışmaları bulunan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.
SOSYAL MEDYANIN VAZGEÇİLMEZİ
Emojinin günümüzdeki önemine vurgu yapan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık; “Sosyal medyanın kullanım alanını genişletmesi ve sanal iletişimin yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte mesajlaşma ve anlık sohbet uygulamaları ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu uygulamaların başını ise şüphesiz Whatsapp çekmektedir. Kullanıcılar sanal ortamda hızlı bir şekilde iletişim kurmak amacıyla duygularını, hislerini kelimelerle değil emoji adını verdiğimiz sembollerle, simgelerle ifade etmektedir. Nitekim karşı tarafa aktardığımız düşünceler bugün emojiler aracılığıyla desteklenmektedir. Kısacası ruh halimizi ya da duygularımızı sanal ortamda emojileri kullanarak yansıtabilmekteyiz. Çünkü sosyal medya ve sanal ortam sanal bir dil oluşturmuştur. Bu dilde emojilerinin önemi oldukça büyüktür.” dedi.
EMOJİNİN ORTAYA ÇIKIŞI
Sanal hayatın vazgeçilmezi olarak ifade edilen emojinin tarihsel kökenine de değinen sosyal medya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kırık; “Emoji kavramı 1990’lı yıllarda mobil iletişim teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Shigetaka Kurita isimli Japon teknolog tarafından sanal dünyaya kazandırılmış ve bu ifadeler mobil telefonlarda etkisini derin bir şekilde hissettirmiştir. İlk emoji 1998 yılında NTT DOCOMO isimli firmanın i-mode adlı mobil cihazında kullanılmıştır. “e” anlamına gelen görsel ve “moji” anlamına gelen karakterin birleşimiyle ortaya çıkan emoji kavramı günümüzde giderek artan kullanım alanına sahiptir. Bununla birlikte her geçen gün farklı tarzda emojiler ortaya çıkmakta ve duyguların ifadesi bu sayede sağlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
OXFORD SÖZLÜK’TE YILIN KELİMESİ SEÇİLMESİ DOĞAL
Emojilerin sanal bir dil oluşturduğuna vurgu yapan akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık; “Selfie sözcüğü de Oxford Sözlük tarafından 2013’te yılın kelimesi seçilmişti. Türkçe’de özçekim anlamına gelen selfie sözcüğü bugün tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Emojiler ise artık dil boyutunu tamamen aşmış bir durumdadır. Sanal ortamda neredeyse emojiler olmadan birbirimizle anlaşamaz duruma geldik. Duygu ve hislerimizi emojiler olmadan ne yazık ki destekleyemiyoruz. Çünkü yüz yüze iletişimin sıcaklığı ve samimiyeti sanal ortamda ne yazık ki hissedilememektedir. Bu nedenle Oxford Sözlük tarafından “mutluluk göz yaşları” isimli emojinin yılın kelimesi seçilmesi son derece doğaldır. Günümüzde iletişim kazaları ve anlaşmazlıklarının yaşanmasının temel sebeplerinden biri sanal ortamda kurulan iletişimdir. Emojileri sadece anlık mesajlarla sınırlamak da doğru değildir. Sosyal medyada gerçekleştirilen diyaloglarda da emojilerinin etkisi yoğun bir şekilde hissedilmektedir.” ifadelerine yer verdi.