Uzay aracı Rosetta Selfie modasına uydu

Rosetta'nın Philae olarak bilinen çıkartma gemisinin üstüne yerleştirilen kamera tarafından görüntülendi. Görüntü 7 Eylül'de, fotoğrafta görülen kuyruklu yıldızın yaklaşık 50 kilometre uzağından çekildi.

Fotoğrafta uzay aracının kenarı ve 14 metre uzunluğundaki solar kanatlarından biri görülüyor. Fotoğrafın üst tarafında ise 67P adlı kuyruklu yıldız, lopları görülebilecek şekilde yer alıyor. Uzay aracı için geçen ay olası üç iniş alanı seçilmişti.

Bu alanlar nispeten daha yassı ve düz olmaları nedeniyle seçilmişlerdi. Ancak araç kuyruklu yıldıza yaklaşınca yüzeyinin sivri uçlu olduğu görüldü.
10 yıl sonra kuyruklu yıldızın yörüngesine girmişti.

Son fotoğraflar kuruklu yıldızda sivri uçlu kayalıkların ve iri kaya parçaları bulunduğu göründü. Bu, uzay aracının inişinin, geçen ayki yer planlaması sırasında düşünüldüğünden daha zor olduğunu gösterdi.

Rosetta ekibi bu haftayı bu son fotoğraflar üzerinde çalışıp iniş için en az kötü alanı belirlemeye çalışacak. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 10 yıl önce 67P kuyruklu yıldızına inmek için fırlattığı uzay aracı Rosetta 10 yıl sonra geçtiğimiz ay kuyruklu yıldızın yörüngesine girmeyi başarmıştı.

2004 yılında bir rokete bağlı olarak fırlatılan Rosetta, kuyruklu yıldız 67P'nin peşine düşmüştü. Dünya ve Mars'ın yerçekimi gücünü kullanarak hız kazanan Rosetta böylece 6 milyon kilometre yol katedebilmişti. 


Teknoloji Haberleri