Temmuz'da Enflasyon Durulmadı

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Çandır, Batı Akdeniz Bölgesi'nde enflasyon rakamlarının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkat çekti.
Gıdanın enflasyondaki kilit faktör olmaya Temmuz ayında da devam ettiğini belirten Çandır, "Bunda da Ramazan ayının etkisi olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Ali Çandır, gerçekleşen enflasyon rakamlarının Merkez Bankası'nın hedef rakamlarıyla uyuşmadığını belirterek, önümüzdeki süreçte ekonomide yeni stratejilerin belirlenmesi zorunluluğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksinde Türkiye genelinde 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,45, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,32 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,35 artış gerçekleşti. Türkiye genelinde tüketici fiyat endeksinde aylık en yüksek artış yüzde 2,97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti. Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 3,28 ile giyim ve ayakkabı oldu. Yıllık en fazla artış yüzde 13,74 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Temmuz 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 62 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 234 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 136 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.”
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,26 artış gösterdiğini kaydeden Çandır, “Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,82, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,67, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,88 ve su sektöründe yüzde 0,39 artış olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde Yurt içi üretici fiyat endeksinde en yüksek aylık artış diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünlerinde gerçekleşti. Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti” dedi.
Tüketici Fiyat Endeksi’nde 2014 yılı Mayıs ayında Antalya, Burdur ve Isparta’nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi’nde bir önceki aya göre yüzde 0,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,16 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,35 artış gerçekleştiğini bildiren Çandır sözlerini şöyle sürdürdü:
”Batı Akdeniz Bölgemizde enflasyon aylık bazda ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, 7 aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır. Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda 16'ncı, 7 aylık bazda 8'inci, yıllık bazda ise 13'üncü bölge konumunda yer almıştır.Batı Akdeniz Bölgesi’nde ana harcama gruplar itibariyle 2014 yılı Temmuz ayında en yüksek artış yüzde 2,97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,99, haberleşmede yüzde 1,90, lokanta ve otellerde yüzde 1,05, ulaştırmada yüzde 0,71 artış gerçekleşti. Batı Akdeniz Bölgesi’nde ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 5,59 oranında düşüş gerçekleşti. Batı Akdeniz Bölgesi’nde ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış yüzde 16,02 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 13,31, ulaştırma yüzde 10,03 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır."

Haberleri