Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, yaklaşık 4 yıldır yürüttükleri ve büyük emekler harcadıkları projelerinin ihalesinin sonuçlandığını belirterek, yer teslimi yaptıklarını kaydetti.
Kastamonu Ticaret Borsası tarafından Avrupa Birliğine sunulan 10 milyon avroluk bütçeye sahip ’Sanayi Evsaflı Orman Ürünleri Ortak İşletme Entegre Tesisi’ projesinde, yüklenici firmaya yer teslimi yaptıklarını aktaran Sedat İşeri, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açılan IPA kapsamında Kastamonu’dan 21 projenin başvuruda bulundu. Bunlardan sadece Borsamızın hazırladığı “Sanayi Evsaflı Orman Ürünleri Ortak İşleme Entegre Tesisi” projesinin kabul edildi. Ayrıca Bakanlığa, Türkiye genelinden de 532 proje başvurdu. Bu projelerin arasında Borsanın hazırladığı proje, 26 proje arasına girmeyi başardı” dedi.
30 bin metrekarelik saha üzerinde 5 bin metrekarelik kapalı alanda inşa edilecek yapının 12 ay içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini ifade eden Başkan İşeri, inşaat yapmak için hava şartlarının müsait olmasıyla birlikte yapım çalışmalarının başlayacağını kaydetti.
Organize Sanayi Bölgesi’nden Ticaret Borsasına 30 dönümlük bir arsanın tahsis edildiğini ve projenin de buraya yapılacağını aktaran İşeri, “Proje, 10 milyon avroluk bir bütçeye sahip. Yüzde 75’i AB Finansmanı, yüzde 25’i Ulusal Finansmandır. Yani toplam proje tutarı 22 milyar TL civarında oluyor. Fabrika, inşaatına başlanmasıyla birlikte 1 yıl içerisinde hizmete girecek. Fabrikada, yaklaşık 50 personel istihdam edilecek. Fabrikada, tek vardiya üretimde yıllık 7 bin 500 metreküp üretim öngörülüyor. İleride 3 vardiya çalışması halinde bu kapasite 22 bin 500 metreküp olarak artacaktır. 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir fabrika binası, makine parkuru, tomruk biçme, delme, bileme vb. makineleri, fırınlar, profil makinelei, pres makineleri, CNC, kazan dairesi, kepçe, forklift, demirbaş vb. araç ve teçhizatlar bulunacak” şeklinde konuştu.
KASTAMONU ORMAN ÜRÜNLERİYLE ZENGİNLEYECEK
Kastamonu’da yaklaşık 700 marangozun bulunduğuna dikkat çeken Sedat İşeri, “Kastamonu, tomruk üretim miktarı yılda 315 bin metreküp. Yılda 25 bin metreküp kapasite, 15 bin metreküp fiili hammadde kullanımı var. Bu kullanımın 5 bin metreküp hammadde ihtiyacı Kastamonu’daki 7 adet bıçkı hızar atölyesinde karşılanıyor. Bunlarda ancak inşaat kerestesi ve ambalaj malzemesi şeklinde çok düşük evsafta hammadde gerektiren işlerde kullanılabiliyor. İlimize mobilya sanayisin de kullanılan masif panel ve ahşap lamine üretimi olmadığından, sektör hammaddeyi çevre illerden yüksek fiyata tedarik ediyor. AB, projelerin yürütülmesinde kamu kuruluşları ve yerel idareler arasında bütünlük ve işbirliğine oldukça önem veriyor” ifadelerini kullandı.