Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Tacikistan Bilimler Akademisi AhmadiDoniş Tarih, Arkeoloji ve Etnoğrafya Enstitüsü Milli Tarih Eserleri Müzesi’nin çatısı onarıldı.
Tacikistan Bilimler Akademisi AhmadiDoniş Tarih, Arkeoloji ve Etnoğrafya Enstitüsü Milli Tarih Eserleri Müzesi çatısının onarımı TİKA tarafından gerçekleştirildi.1996’da kurulan Tacikistan Milli Tarih Eserleri Müzesi, 2001 yılından itibaren yerli ve yabancı ziyaretçilere açıldı. Taş Devrinden Ortaçağa kadar yaklaşık 100.000’den fazla tarihi eserin sergilendiği Müze salonlarında;Köldara ( M.Ö. 800-1000yüzyıl), Karatog, Lohuti ( M.Ö. 600-1000 yüzyıl), ObiMazor ( M.Ö. 500-1000 yüzyıl), Neolitik Çağ ( M.Ö.3000-6000 yıllar) dönemlerine ait tarihi eserler sergileniyor.
Ayrıca, M.Ö. 4. Yüzyıla ait Büyük İskender döneminden kalma eserlerde müze tarafından korunuyor.M.Ö. 3. Yüzyıldan 19. Yüzyıla kadarkidönemlere ait çok değerli kuyumculuk ve el sanatları eserleri sergilenen müzede, zengin bir tarihi mirasa sahip olan Tacikistan‘ınAntik, Zerdüştlük ve Budizm dönemlerine ait eserlermüzede yer alıyor.Müze de 5,5 ton ağırlığında,12 metre uzunlukta, 1500 yıllık ve Asya’daki en büyük “Yatan Buda Heykeli”ni barındırması en önemli özellikleri arasında yer alıyor.
Müzede Zerdüştlerin ibadet ettikleri mihrap ve antik dönemlerde kullanılan eşyalar, tarihi 6.yüzyıla dayanan duvar resimleri, Büyük İskender heykelleri de sergileniyor. Milli Tarih Eserleri Müzesinin çatısının yenilenmesiyle, zengin bir geçmişe sahip olan Tacikistan’ın tarihi ve kültürel eserlerinin olumsuz hava koşullarından etkilemesinin önüne geçilerek gelecek nesillere aktarılmasına, Tacikistan medeniyet ve kültürünün korunmasına katkı sağlanıyor.