Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2’si Elbistan’da olmak üzere Kahramanmaraş genelinde toplam 11 proje için yeni yatırım sözleşmesi imzaladı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş’ta yatırım sözleşmelerini imzalamaya devam ediyor. Bugüne kadar 116 adet yatırım sözleşmesi imzalayan TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, 12. Başvuru Çağrı Döneminde aldığı projelerden ilk etapta 11 tanesi ile yeni sözleşme imzaladı. Bu imzalarla birlikte bugüne kadar Kahramanmaraş’ta toplam 127 adet yatırım sözleşmesi imzalanmış oldu. İmzalanan 127 adet sözleşme ile TKDK’nın Kahramanmaraş’ta desteklediği yatırım tutarı 100 Milyon TL’ye ulaştı. Bugüne kadar yaklaşık 23 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştiren Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, sözleşmesi imzalanan yatırımların tamamına yaklaşık 50 Milyon TL hibe ödeyecek. Yeni imzalanan projelerin toplam yatırım tutarı yaklaşık 16 Milyon TL olarak gerçekleşti. Bu projelere ödenmesi planlanan hibe tutarının yaklaşık 10 milyon TL’yi bulması hesaplanmaktadır. Bu sözleşmeler sayesinde Kahramanmaraş’ta tamamı yeni 5 tane besi çiftliği, 3 tane süt üretim çiftliği, 2 tane tavuk broiler (kanatlı eti) çiftliği kurulacak. Bir tane de dondurması fabrikası tesisini modernize edecek.
TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu yaptığı açıklamada, 18 Mart 2014 tarihinde başvurusu sona eren 12. Başvuru Çağrı Döneminde Kahramanmaraş’ta 65 Milyon TL yatırım değerine sahip 44 adet proje aldıklarını belirtti. Uslu, 12. Çağrı Döneminde 7 farklı yatırım konusunda proje aldıklarını belirterek, 11 projenin yatırım sözleşmelerinin imzalandığını, geriye kalan 33 adet projenin ise incelenmekte olduğunu söyledi.
Uslu, “Kurumumuz vasıtası ile İlimizin dört bir yanında yeni tesisler hayat buluyor. İmzalanan yeni sözleşmelerin il genelindeki dağılımına baktığımızda tüm il geneline yayıldığını görmekteyiz. Yeni yatırımlarımızın 2’si il merkezinde, 1 tanesi Afşin’de, 2 yatırım Elbistan’da, 5 yatırım Türkoğlu’nda, 1 yatırım ise Pazarcık’ta tamamlanarak İlimiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. İmzaladığımız tüm projelerin saha çalışmaları aynı şekilde devam ediyor. 11 ve 12. Başvuru Çağrı Dönemine ait takvim hızla ilerliyor. Yatırımcılarımızın 13. başvuru çağrı dönemi için proje hazırlık çalışmalarını bir an önce tamamlamalarını gerektiğini önemle hatırlatırım” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında küçükbaş ve büyükbaş süt üretim çiftliklerine, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında küçükbaş ve büyükbaş et üreten çiftliklere ve tavuk eti (broiler) üretim çiftliklerine, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında dondurma fabrikaları, mandıralar, süt paketleme tesislerine, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında kesimhaneler ve kombinalara, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında soğuk hava depolarına paketleme tesislerine, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım başlığı altında balık işleme ve paketleme tesislerine, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi yatırım başlığı altında arıcılara, tıbbi aromatik bitki yetiştiren çiftçilere, dış mekan ve iç mekan süs bitkisi yetiştiren çiftçilere malzeme ve makine ekipman vs. desteği verecek projelere, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi başlığı altında Kahramanmaraş için hazırlanmış yerel ürünler listesinde bulunan (dondurma, tarhana, kırmızıbiber, şıra ürünleri, makarna, turşu, salamura, bulgur, döğme, yoğurt, peynir, baklava, yöresel yemekler vs. üretim tesislerine) birçok tarımsal ürün işleme ve paketleme tesisi projelerine, Kırsal Turizm başlığı altında oteller, konaklama ve dinlenme tesisleri, yeme içme tesisleri, kır lokantaları, halı sahalar, yüzme havuzları, akuaparklar, doğa sporları içeren yatırım projelerine, Kültür Balıkçılığı başlığı altında ise kafes ve havuz balıkçılığı projelerine hibe desteği veriliyor.
TKDK, bahsi geçen yatırım alanlarında gerçekleştirilen yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yatırımcılar hazırladıkları projeler ile Kurumu ilan edilen tarihlerde başvuruda bulunuyor. Ardından Kurum tarafından yapılan incelemeler neticesinde uygun bulunan başvuru şartlarını taşıyan projelerle yatırım sözleşmeleri imzalanıyor. Tamamlanan yatırımların ardından hibe ödemeleri gerçekleştiriliyor.