TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, Van depreminin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Afetlere hazırlıklı olmak gerekir" dedi.
Üzeltürk, 23 Ekim 2013 tarihinde, meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz" ifadesinde bulunduğu açıklamasında, "“Van Depremi” bize şunu göstermesi açısından oldukça önemlidir. Deprem her an, her yerde karşılaşabileceğimiz, yıkıcı etkisi çok fazla olabilen ve geniş alanları etkileme özelliğine sahip bir afet türüdür" diye konuştu.
Üzeltürk, "İzmit depreminden alınan ders ve tecrübe ile, Van depreminde gösterilen refleks, can kayıplarının artmasını bir ölçüde de olsa engellemiştir. Sonrasında ise geçici barınma ve kesin yerleşim için oluşturulan konutlar vatandaşlarımıza verilmiştir. Burada bir çırpıda anlattığımız bu olay günlerce haftalarca sürdü tabiî ki, her şey yolunda sorunsuz muydu, böyle bir afette elbette ki sorunlar olmuştur. Bundan sonra yaşanacak afetlerde de sorunlar olacaktır. Ancak önemli olan afete hazırlıklı olmaktır" diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Van da yıkımın en fazla olduğu bölgeler, kumlu, çakıllı, killi (alüvyon) karaktere sahip ve yer altı su seviyesi yüzeye yakın olduğu alanlardır.
Hep şuna dikkat çekmekteyiz; sağlam bina yapmak sadece betonu, demiri hakkıyla kullanmaktan (yasal şartlara uygun olarak) ibaret değildir. Yapıyı oturttuğunuz zeminin, iyi tanınması ve bina zemin ilişkisinin iyi kurulması, sağlam bina yapmak tanımında ilk sırada yer almak zorundadır.
Kayserimizde maalesef bir deprem şehridir. Deprem hep yanı başımızda olmuş ve toplumsal hafızaya zaman zaman kendini hatırlatmıştır.
Ecemiş fayı, Sarız fayı gibi diri faylar, Kayserimizi etkileyen en önemli faylardır. “depremde en önemli hasarları alan alüvyon zemine kurulmuş binalardır” gerçeğini unutmadan Her zaman, deprem üretme yeteneğine sahip bu fayların etkilediği Kayserimizde, zemini iyi etüt ederek, bina zemin ilişkisinin sağlıklı kurulması çok önemlidir. "