Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aylık yönetim kurulu toplantısı yapmak için geldiği Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı’yı ziyaret etti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kentteki temasları kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu’nun ziyaretine İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Samsun, Trabzon, Antalya, Denizli gibi TOBB’un merkez yöneticiliğini yapan Ticaret ve Sanayi Oda Başkanları ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Ahmet Sayar, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Bal, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane gibi iş dünyasının temsilcileri eşlik etti.
“BÖLGEYE POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ”
Ziyarette konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı Diyarbakır’ın 33 medeniyetin ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olduğunu söyledi. Tarih, kültür ve medeniyetin beşiği olan bu şehirde Hisarcıklıoğlu ve TOBB heyetini ağırlamaktan büyük bir keyif aldıklarını ifade eden Anlı, “İnşallah bu gelişiniz 2014’ün sonu ama 2015’in başında yeni fırsatlar ve umutlar için bir başlangıç olur. Şehrimizde hem yeni ekonomik ve istihdam kaynaklarının geliştirilmesi, insanların çalışabilecekleri iş imkanların üretilmesi, gençlerimizin, kadınlarımızın, çiftçilerimizin, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların daha iyi bir refah düzeye kavuşabileceği bir döneminde başlangıcı olur” diye konuştu.
Gelişmelerin umutlarını arttırdığını ifade eden Anlı, “Sizin bu ziyaretiniz de bir moral vesilesi oldu. Büyük bir morale ihtiyacımız vardı, büyük bir dayanışmaya ihtiyacımız vardı. Sizin hem tecrübe ve deneyimlerinizden hem de ülkemizdeki imkan ve olanakların bölgemizde pozitif bir ayrımcılık yapılarak bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırılmasında önemli bir katkı sunulacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu. Ortadoğu’ya en yakın il olarak kendilerini gördüklerini ifade eden Anlı, “Hinterlandımız geniş, tüm imkanlarımız geniş. Onun için bu kadar pozitif potansiyeli artık bir enerjiye dönüştürmek istiyoruz. Bu konuda da sizlerin katkı, çaba ve destekleriniz bizim için son derece önemlidir” diye konuştu.
TOBB ETÜ DİYARBAKIR’DA FAKÜLTE AÇIYOR
Diyarbakır’a kazandırmak istedikleri lisenin yolunu yaptığı için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek sözlerine başlayan Hisarcıklıoğlu, bu gelişi ile birlikte toplam 14 kez Diyarbakır’a geldiğini ifade ederek, her gelişinden de büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Çözüm sürecinin Diyarbakır’a getirdiği büyük bir etki olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunu anketlerinde de gördüklerini söyledi. 8 bin yıllık tarihte ticaret, sanayi ve üretimin kesişim noktasındaki olan Diyarbakır’ın bunun müthiş bir avantaj olduğunu bildirdi. TOBB’un yönetim kurulu toplantısını Diyarbakır’da gerçekleştireceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, TOBB’un Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (ETÜ) bulunduğunu ve Türkiye’nin üniversiteye girişte tercih sıralamasında en önde olan üniversitelerden biri olduğunu vurguladı. Ankara’dan sonra Diyarbakır’da TOBB ETÜ’nün bir fakültesini açmak istediklerini vurgulayan Hisarcıkloğlu, fakültenin binasının bittiğini, bir hayırseverin desteği ile içerisinin de bittiğini belirterek, YÖK’ün izin vermesini beklediklerini söyledi. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nden de destek istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Diyarbakır yaş ve üniversite eğitim kıyaslamasını yaptı. Hisarcıkloğlu, Türkiye’de yaş ortalamasının 30 olduğunu, Diyarbakır’ın ise yaş ortalamasının 21 olduğuna dikkat çekerek, “Lise ve üniversite eğitim konusunda da Türkiye ortalaması 29, Diyarbakır ortalaması ise 19’dur. Yani 10 puan daha az üniversiteli var. Bunun için fakülte açmak istiyoruz” dedi.
Her ay üyeleri arasında bir anket yaptıklarını anımsatan Hisarcıkoğlu, Batman ve Diyarbakır girişimcilerinin en umutlu olan şehir olduğunu, Kasım ayında yaptıkları ankette bu umudun azaldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Biz tüccar ve sanayiciler olarak işimiz zenginlik üretmek, insan istihdam etmek. Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan zenginlik olmaz” ifadelerini kullandı. Sadece ülke içinde değil bölge ve komşu ülkelerde de huzur olması gerektiğinin altını çizen Hisarcıkloğlu, Diyarbakır için Suriye ve Irak’ın bir pazar olduğunu anımsatarak, “Diyarbakır ihracatta bir patlama yaptı. Ama bu patlama Çin’e yaptığı ihracattan kaynaklanıyor. Suriye ve Irak’a da ihracat yapmış olsaydı Diyarbakır tarihi bir rekor kırardı” şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, ziyaretinin anısına cini bir tablo armağan etti, Anlı da Diyarbakır’ın sembolü olan çift başlı kartal figürünün işlendiği bir tablo hediye etti.