Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, “Hibrit tohum kesinlikle kısır tohum değildir. GDO’lu anlamına da gelmiyor. Hibrit demek melez demektir” dedi.
Hibrit tohumların üretiminde üretici açısından daha yüksek verim, tüketici açısından daha yüksek kalite, pazar ve ihracat açısından da standardı değişmeyen ürün amaçlandığını kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, “Hibrit tohum kesinlikle kısır tohum değildir. GDO’lu anlamına da gelmiyor. Hibrit demek melez demektir” ifadesini kullandı.
“GDO’LU TOHUM DİYE BİR SIKINTIMIZ YOK, ŞUANDA YASAK VE ÜLKEMİZE GİRMİYOR”
5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu’na göre Türkiye’de genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretiminin yasak olduğunun altını çizen Burak, “Cezalar arasında da büyük cezalar var. Türkiye’de bu yasal mevzuat olduğu için bizim GDO’lu tohum diye bir sıkıntımız yok. Şuanda yasak ve ülkemize girmiyor” diye konuştu.
Türkiye’de tohumculukla ilgili halen faaliyette bulunan firmaların tamamının kayıt altında olduğunu ifade eden Burak, “Türkiye’de toplam tohumculuk firması sayısı 633’tür. Bunların 614’ü yerli, 16’sı yabancı ve 4’ü de yerli-yabancı ortaklığı şeklindedir. Bu firmalarımızın çoğu tohum araştırmakla kalmıyor, araştırmaya da başladı” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin tohumculukta dışa bağımlı olmadığını vurgulayan Burak, şöyle devam etti:
“Son 10 yılda tohumculukta yapılan gelişmeler çok ciddi ivme kazandırıldı. İthalat ve ihracat rakamlarını verecek olursam 2002 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 31iken, 2013 yılında bu oran yüzde 65’e çıkmıştır.”
Çiftçilerin kendi tohumlarını üreterek kullanmasında herhangi bir hukuki engel olmadığını belirten Burak, yerel çeşitlere ait tohumlukların kullanımın yasak olduğu bilgisinin de kesinlikle yanlış olduğunu söyledi. Türkiye’de sertifikalı tohum üretimin günden güne arttığını kaydeden Burak, 2013 yılında 743 bin ton sertifikalı tohum üretildiğini söyledi.