Tokat’ta "bilim Meydanı" Açıldı

Tokat’ta Belediye ve Bilim Merkezi Derneği işbirliğinde "Bilim Meydanı" törenle açıldı.
Cumhuriyet Meydanı’nda Vali Cevdet Can, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya tarafından "Bilim Meydanı" kurdele kesilerek açıldı. Törende konuşma yapan Başkan Eroğlu, bu tür projelerle yanlış bilim algısını toprağa gömmek ve genç dimağlara doğru algıyı kazandıracak fırsatları filizlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkler ve Müslümanların bilimde, eğitimde, teknolojide ve birçok alanda Avrupa’yı yakalama derdinde olduğunu belirten Eroğlu, “Bugün içerisinde bulunduğumuz bu etkinlik alanında, küçük bir ekiple başarılan büyük emeklerin ürünü bir projenin -Tokat Bilim Meydanı’nın- kapılarını halkımıza açacağız. Bu kapının ardında medeniyetin yapı taşlarından birine ulaşacağız; bilimin misafiri olacağız. Burada, daha önceden pek çoğumuzun kulak aşinalığı dahi olmadığı akademik düzeyde bilgiler edinmeyeceğiz ya da ne olduğunu anlamadığımız, tekdüze ses tonunda aktarılan bilgilendirmeler yer almayacak. Aksine göreceğiz, dokunacağız, öğreneceğiz ve eğleneceğiz” dedi.
Başkan Eroğlu, hedeflerinin bu gibi projelerle beraber ülkemizdeki yanlış bilim algısını toprağa gömmek ve genç dimağlara doğru algıyı kazandıracak fırsatları filizlendirmek olduğunu ifade ederek, “Günümüzden yüzyıllar öncesinde batıya öğretirken, günümüzde geçtiğimiz batıdan öğrenme konumunu yine eskisine döndürmektir. Bizlerin ve evlatlarımızın zihinlerine Einstein, Newton, Archimedes, Pascal kadar El Harezmi, Farabi, Beyruni’yi yerleştirmektir. Çünkü bizler kendimizi ne kadar unutursak; uluslararası platformda kendimizi unuttuğumuzdan daha çok unutulur ve yok sayılırız. Bunun acı örneklerini geçmiş tarihlerden bu yana görmekteyiz. Günümüzde biz Türkler ve Müslümanlar bilimde, eğitimde, teknolojide ve birçok alanda Avrupa’yı yakalama derdindeyiz, oysaki onlarda yakalamaya çalıştıklarımız esasında bizim ecdadımızın onlara aktardıklarıdır. Biz yaptıklarımızı unuttuğumuz için onlar bizim yaptıklarımızı kendilerine mâl etmiş, tüm icatların mucidi kesilmişlerdir. Oysaki tarihte Türk ve Müslüman bilim adamları çok saygın Batılı bilginlere öncülük etmişler, birçok keşfin zorlu çalışmalarını göğüslemiş ve başarılı sonuçlar elde etmişlerdir. Mesela Amerika kıtasının keşfinde akla gelen ilk ismi soralım? Hayır, Kristof Kolomb değil Beyruni’dir. Beyruni, dünyanın döndüğünü bulan ilk bilim adamıdır ve Kolomb’un keşfinden beş yüz yıl önce Amerika kıtasının varlığını bildirmiştir. Atom bombası düşünüldüğünde akla ilk gelen Einstein değil Cabir bin Hayyam, cebirde ise Descartes değil kendisinden 830 yıl önce yaşayan El Harezmi olmalıdır. El Harezmi bunun yanı sıra eserlerinde Batının hiç bilmediği "sıfır"ı kullanmıştır. Ebul Kamil Şuca Avrupa’ya matematiği öğretmiştir. İbn-i Sina gerek Avrupa gerek İslam topraklarında yüzyıllarca okutulan El Kanun Fi’t Tıp kitabını kaleme almıştır. Ebu’l Vefa matematiğe tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandırmıştır. Buraya kadar saydıklarımız gibi gökbilime, fiziğe, matematiğe, kimyaya, biyolojiye, tıbba dair daha onlarca Türk ve Müslüman bilim adamı daha sıralayabiliriz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol Matematik, Fizik, Biyoloji, Kimya, boyama ve Türk Hava Kurumu’nun model uçak stantlarını inceledi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Güneş Arabası Takımı’nın 2009 yılında tasarladığı güneş enerjisiyle çalışan araba katılımcıların dikkatini çekti.

Haberleri