Tokat Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Halil İbrahim Yüksel, Tokat’ta işletme sayısının 291’den 341’e çıktığını söyledi.
Tokat’ta 2014 yılında sanayi kuruluşlarının ilçelere göre dağılımına bakıldığında il merkezinden sonra ilk sırayı Erbaa ilçesi, son sıraları ise Sulusasaray ile Başçiftlik ilçeleri alıyor. Erbaa ilçesi 15 tekstil, deri ve ayakkabı sanayi işletmesi ve 27 taş ve toprağa dayalı sanayi işletmesi ile ilk sırada yer alırken, Tokat merkez 32 gıda, içki ve tütün sanayi işletmesi ile ilk sırada bulunuyor.
Tokat il genelinde toplam 341 işletmede 10 bin 96 kişi istidam edildiğini ifade eden Müdür Yüksel, 2013 yılında 291 olan işletme sayısını 2014 yılı sonu itibariyle 341’e çıktığını belirterek, “2014 yılında açılan işletme sayısı 72 tanedir, 22 adet işletmemiz ise çeşitli nedenlerle faaliyetine son vermiş durumdadır. İşletmelerin istihdam durumuna bakıldığı zaman tekstil ve konfeksiyon işletmeleri ilk sırada yer alıyor. İşletme sayısı olarak ise gıda, içki ve tütün sanayi ilk sırayı alıyor. Bunu taş ve toprağa dayalı sanayi sektörü izliyor. Konfeksiyon işletmelerini değerlendirdiğimizde Erbaa, il merkezi ile Turhal ve Niksar ilçelerinde yoğunlaştığını görmekteyiz. Konfeksiyon işletmelerin çoğu il dışından gelen firmalar, bu firmaların ise Türkiye genelinde kurumsallaşmış firmalar olması ise bizleri sevindiriyor. Bu anlamda konfeksiyona kalite gelirken, bu çalışanlar açısında da önemli bir gelişme” dedi.
2015 yılında Tokat merkezin tekstil sektöründe yükselişine devam edeceğini ifade eden Müdür Yüksel, “İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yaptırmış olduğu Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşları arasında ilimizden iki büyük firma var. İlimizde şubesi bulunan konfeksiyonda firmasında ihracat açısından ilk 500 içinde bulunan bir firma var. Üretimin yüzde 80’ni Turhal’da yapan bir işletme 2014 yılında 46 milyon dolarlık ihracat yaptı. 2015 yılında bir firmamız bin 500 kişilik bir istihdam planlayarak işletme açacak. Reşadiye ilçesinde yenilenebilir enerji santralleri artarken, uluslararası yol üzerinde olması nedeni ile bazı firmaların yatırımı söz konusu. İhracata dayalı bir çuval fabrikası kurulmuş durumda” diye konuştu.
Tokat’ta 2014 yılında sevindirici bir gelişme yaşandığını ve kapanan mermer fabrikalarının yeniden açılmaya başladığını ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Halil İbrahim Yüksel, Tokat ve Turhal’da kapalı durumda olan mermer işletmelerinin yeniden faaliyete geçmesinin bu sektörde de canlanma olduğunu göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.