Toroslar’ın sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan Toroslar Kent Konseyi’nin ikinci genel kurul toplantısı yapıldı.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın başkanlık ettiği toplantıya, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile dernek, vakıf, sendika, muhtar ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerde katıldı. Toroslar Belediyesi Ayışığı Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından konuşan Başkan Hamit Tuna, Kent Konseyi’nin, Toroslar Bölgesi’nin yaşam kalitesini daha üst seviyelere çıkarmak için çalışacağını belirterek, "Toplumun her katmanından temsilcilerin bulunduğu bu yapıda siz değerli kent konseyi üyelerimizin üretici fikirler ve sunacağı görüşler bizim için çok anlamlı ve önemlidir. Belediyemiz ile eşgüdüm içerisinde çalışacak olan kent konseyi ile amacımız bir yol haritası çizerek, Toroslar’ı çekim merkezi haline getirmektir” dedi.
Toroslar’ın fiziki yapısından da bilgiler veren Tuna, 6360 sayılı yasa ile yeni genişleyen coğrafyalarında Toroslar Belediyesi’ne 32 köy ve 5 beldenin bağlanarak mahalle sayılarının 67’ye ulaştığını vurguladı. Tuna,bundan sonraki yapılacak çalışmalarının Toroslar’da yayla turizmini daha ön plana çıkarmak olduğunu söyleyerek, "Bölgemiz, 5 bin 200 hektar alandan 108 bin hektar alana çıktı. Toroslar, denize kıyısı olan bir ilçe değil ama dağ turizmi ile ön plana çıkacak olan bir ilçe konumundadır. Bu çalışmayı şehirle bütünleştirmek amacıyla önümüzdeki süreçte kent konseyi üyelerimizle gerekli değerlendirmeleri yapacağız.11 yıllık çalışma dönemimizde kamu kurum ve kuruluşlarla ortak proje üreten bir belediye olduk. Belediye Meclis Üyelerimizin de destekleriyle ilçemizin gelişimine katkı sunmak ve bölgemizi yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirmek amacıyla bugüne kadar Kamu Kurum ve Kuruluşlarına toplamda 750 bin metre kare arsa tahsisinde bulunduk. Bölgemizde okullaşma oranının daha da artması için Milli Eğitim’e arsa tahsisi yaparak 22 okulumuzu daha ilçemize kazandırdık. Yerini tahsis ettiğimiz 1253 yataklı Mersin Entegre Sağlık Kampüsünün ve Mersin Otogarının ilçemizde yapılması, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin bulunması, ikinci el oto galericiler sitesi ile açık oto pazarının burada yer alması ve yatırımcıların akın akın İlçemize gelmesi Toroslar’ın cazibe merkezi olması yönünde nasıl geliştiğinin en önemli kanıtıdır” diye konuştu.
Cadde ve bulvarların kentin aynası olduğunu vurgulayan Tuna, ilçede yeni açılacak olan cadde ve bulvarlarla birlikte esnafın sayısının çoğalacağını ve bununla birlikte istihdama bir nebze de olsa katkı sağlanacağını düşündüklerini ifade etti. Tuna, "Özellikle 2004 yılında görevi devraldığımızda Yapı Kullanma İzni Harçları’nda yüzde 57, ruhsat harçlarında da yüzde 50 indirim yaptık. Bununla birlikte bölgemizde özellikle cadde ve bulvar boylarında boş arsa kalmadı. İlçemizdeki arsaların değerleri yükseldi. Ancak, bizim bölgemizdeki en büyük eksiklik, planlaması olan ancak açılmamış cadde ve bulvarlardır. Rıfat Uslu Caddesi ile Gazi Osman Paşa Bulvarı arasında kalan 860 metrelik yolun açılmasıyla burası üçüncü çevre yolu olacak ve daha da hareketlenecektir. Bu güzergahlarda yer alacak olan KOBİ dediğimiz küçük, orta boy işletmelerde istihdam anlamında bölgemize çok önemli getiriler sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
6360 sayılı yasa ile genişleyen coğrafyalarında 5 tarihi kalenin Toroslar Belediyesi sınırları içerisine dahil edildiğinin de bilgisini veren Tuna, "Toroslar Belediyesi olarak, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına da büyük önem veriyoruz. Yeni genişleyen coğrafyamızda, Çandır, Belenkeşlik, Gözne, Sunturas ve Sinap kaleleri belediyemize bağlandı. Bu kalelerimizden biri olan Soğucak Belenkeşlik kalesinin revize edilmesiyle ilgili bir çalışma yaptık. Taşınmaz kültür varlıkları bütçesinden aldığımız değerle devam ettirdiğimiz çalışma sonunda çok güzel bir eseri ortaya çıkardık. Geçtiğimiz yaz yaptığımız düzenlenmelerin sonunda Belenkeşlik kalesine vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi. Diğer kalelerin de revizyon çalışmalarını devam ettiriyoruz. Burada sadece belediye olarak değil, işletmecileri de teşvik ederek yayla turizmini harekete geçirmek istiyoruz. İnsanlarımızın yaylaları gezerek, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri görmelerini ve doğal sebze ve meyveleri yerinde almalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Seçim sathında söz verdikleri 41 projeyi hayata geçirmeye başladıklarını kaydeden Tuna; “İnşa ettiğimiz, Olimpik yüzme havuzu, 4 bin kişilik amfi tiyatro projeleri tamamlanmak üzere. Motosiklet ve otomobil yarışları sporlarına ilgi duyanlar için hazırladığımız Drag pisti projemizde de hafriyat çalışmaları devam etmektedir. Toroslar, hareketli günlere gebe. İnşallah hep birlikte daha mutlu ve daha huzurlu bir Toroslar, Mersin ve Türkiye için çalışacağız. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.