Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, ‘Toplum Yararına Program Çalıştayı’ düzenledi.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Toroslar Belediyesi’nce hayata geçirilen Dezavantajlı Bireylerin Entegrasyonuna yönelik İstihdam ve Sosyal Destek Hizmetleri Koordinasyonu ve Uygulama Modeli Teknik Desteği Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda, Toroslar Belediyesi’nin hedef grup seçtiği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocukların Aileleri’ ile ilgili eğitim ve istihdama yönelik gerçekleştirilen ve uygulanması planlan projelere değinildi. Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanı Mustafa Saçıkara, Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Yusuf Zeren, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, İŞKUR Mersin Şube Müdürü Mustafa Kutlu, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcileri Cleofe Guardingli ve Nurgül Öğüt, Mersin Üniversitesi öğretim görevlileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile kurum ve kuruluşların temsilcileri, Engelli Dernekleri Başkanları, Belediye Başkan yardımcıları, birim müdürleri, okul müdürleri ve mahalle muhtarları katıldı. Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata, engelliler, Romanlar ve çalışan çocukların aileleri ile ilgili yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı.
Daha sonra kürsüye gelen Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise Toroslar ilçesinin fiziki ve sosyal yapısından bahsederek, 11 yılda fiziki projelerin yanı sıra, sosyal içerikli, eğitime, istihdama ve yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik projelere de önem verdiklerini söyledi. Amaçlarının, toplumda dezavantajlı durumda bulunan her kesimdeki insanı eşitler içerisine getirme gayretinde olduklarını kaydeden Tuna, "Kendi imkanlarımızla birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Kurumlar arası diyaloga önem veren bir belediyeyiz. Üniversiteler, Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR, Sivil Toplum Teşkilatları ile kurum ve kuruluşlarımızla ortak hareket ederek, birlikte projeler de üretiyoruz.Bu projelere katkı sunan tüm kişi, kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Sosyal belediyecilik anlamında en çok övündükleri projelerinden birinin Toroslar Teknik Eğitim Kursları (TORTEK) olduğunu belirten Tuna, "Mesleksiz insanlarımızı meslek sahibi yapabilmek ve işsizliğe bir nebzede olsa çözüm bulabilmek amacıyla 2006 yılında Toroslar Teknik Eğitim Kursları’nı kurduk. Toroslar Teknik Eğitim kursları bünyesinde 56 kurs merkezimizde kurulduğu günden bugün kadar 14 bin 500 insanımızı mesleki eğitimden geçirdik. Ayrıcı bu kurslar sayesinde onların tanışıp kaynaşmalarına ve dostlukların kurulmasına vesile oluyoruz. Öncelikle, sahada bir alan çalışması yaparak bölgemizde var olan engellilerimizi tespit ettik. Bu kapsamda, görme ve ortopedik engellilerimize tekerlekli sandalye ve beyaz baston dağıttık. Engelsiz yaşamın zeminlerini oluşturabilmek anlamında engelli vatandaşlarımıza yönelik projeler yaptık ve mesleki eğitimler sunduk.Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi ile birlikte hayata geçirdiğimiz Görme Engellilerin Toplumla entegrasyonu ve Engelsiz Yaşam Projesi ile görme engelli vatandaşlarımıza bilgisayar, masörlük, santral operatörlüğü, rehberlik ve serbest hareket etme gibi 5 dalda eğitim verdik. Engellilerimizi sporla buluşturmak adına geçtiğimiz dönemde Fiziksel Engelliler Basketbol takımını kurduk. Yunanistan’ın Drama Belediyeler Birliği ile ortaklaşa yürüttüğümüz Erişebilir Turizmin Geliştirilmesi Projesi ile de engelli insanlarımızın engelsiz bir şekilde seyahat edebilmeleri için gerekli zeminlerin oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Geçen dönemimizde, Çağdaşkent Mahallesi’nde engelli insanlarımızın engel durumlarına göre mesleki eğitim alabilecekleri Engelliler Akademisi’ni kurduk.Roman vatandaşlarımıza yönelik etüt merkezinden, mesleki eğitim kurslarına kadar birçok projeyi hayata geçirdik. TORTEK bünyesinde, Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nde açtığımız hasır örme üretim atölyesi ile roman vatandaşlarımız, hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç edebiliyorlar. İstihdam oluşturmak anlamında yeni dönemimiz için kısa adı TİGEM olan Toroslar Belediyesi İş Geliştirme Merkezini de hayata geçirmeyi planlıyoruz.Bu proje için 17 dönümlük bir alan tahsis ettik. TİGEM ile mesleki eğitimlerini almış kişilerin kendi işlerini kurmalarını sağlayacağız. Girişimci insanlarımıza TİGEM’de 3 ile 5 yıl arasında barınma imkanı vererek, belediye olarak elektrik, su gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız.inşallah bizim desteğimizle işini kuran girişimcilerimiz, TİGEM’de işini geliştirecek ve sanayi sitelerine gidecek. Projelerimizde bütün kurum ve kuruluşlarımızla diyaloglu çalışmanın en güzel örneklerini sergiliyoruz. Bu projenin de Ülkemize, Şehrimize ve Toroslarımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanı Mustafa Saçıkara da projeye katkı sunan Toroslar Belediyesi’ne teşekkür ederek, engelliler ile ilgili gerçekleştirdikleri çalışmalardan bilgiler verdi. Çalıştay’da bir sunum yapan Mersin İŞKUR’da görevli İş ve Meslek danışmanı Özlem Gümüş, yaptıkları çalışmaları verilerle anlattı. Toplum yararına program çalıştayı daha önce Toroslar’da dezavantajlı grup temsilcileri ile bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcisi Cleofe Guardingli tarafından verilen sunum ile sona erdi.